Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

01/05/2011

Van de Kat geen Kwaad

Wat is het toch dat de huiskat op het witte doek geen goed kan doen? Waar de hond zo knuffelbaar mogelijk wordt geportreteerd is het met zijn collega slecht gesteld. Achterbaks (Tom van Jerry), luie veelvraat (Garfield) of ware machtswellusteling (Cats & Dogs), het komt nooit meer goed. Ook in de Belgisch-Franse tekenfilm Van de Kat geen Kwaad blijkt Dino niets meer dan het hulpje van een ordinaire inbreker. Toch zullen we het de makers maar niet kwalijk nemen; daarvoor is de ouderwets met de hand gemaakte animatie te sympathiek.De zevenjarige Zoé is na de moord op haar vader (een agent) gestopt met praten. Het contact met haar moeder, eveneens werkzaam bij de politie, is moeizaam. Zij heeft haar handen vol aan de beveiliging van een kostbaar standbeeld dat in een Frans museum zal worden tentoongesteld. De enige bij wie Zoé haar verdriet kwijt kan is huiskat Dino.

Als Zoé haar kat op een nacht volgt, komt ze erachter dat de brave kat een dubbelleven leidt.
's Nachts struint hij met inbreker Nico de huizen in Parijs af op zoek naar kostbare buit. Tot overmaat van ramp valt ze in handen van Victor Costa, de beroemde gangster. Deze is niet alleen uit op het kostbare standbeeld, hij is ook nog eens verantwoordelijk voor de dood van haar vader. Zoé, Nico, Dino en Zoés moeder slaan de handen ineen en proberen af te rekenen met Costa en zijn bende. Het leidt tot een spannende finale op het dak van de Notre-Dame.

Na de mierzoete Disney-animaties is de tekenfilm van Jean-Loup Felicioli en Alain Gagnol een verademing. Ditmaal geen dure computeranimaties en effecten; de hele film is met de hand getekend en met waskrijt ingekleurd. Het leidt tot een vreemde (gelukkig zien vrouwelijke borstpartijen er in het echt heel wat aantrekkelijker uit dan de absurdistische bobbels in de film), houterige maar aangename stijl. De lange schaduwen en prachtige achtergronden van Parijs bij nacht zijn werkelijk een lust voor het oog. 

Het probleem met Van de Kat geen Kwaad is dat de film zich niet op een duidelijke leeftijdscategorie richt. Hoewel volwassenen zich zeker zullen vermaken is het verhaal duidelijk gericht op kinderen. Voor de jongsten is de verhaallijn te ingewikkeld zijn, het onderwerp zwaar en het taalgebruik behoorlijk grof. Ik kan me geen Disneyfilm herinneren waarin een klein meisje wordt uitgemaakt voor 'smerige teef', om maar een voorbeeld te noemen. Met zijn 60 minuten is de film bovendien wat aan de korte kant. Desondanks blijft het soms wat vreemde verhaal interessant genoeg om van begin tot eind te vermaken.

Voor de Nederlandse versie zijn enkele bekende Nederlanders en Vlamingen bereid gevonden de stemmen in te spreken. Zo verzorgt Willeke van Ammelrooy de stem van Zoés moeder en herkennen we in Nico het wat zeurderige geluid van Rick de Leeuw. Het is even wennen aan de Vlaamse accenten, maar na K3 en Plop zijn de kinderen hier wel aan gewend.

De DVD bevat als bonus een digitale kopie waarmee de film ook op je mobiele telefoon of andere mobiele apparaten kan worden bekeken. Er is nog een aardig filmpje waarin de totstandkoming van de tekenfilm wordt getoond, plus een minder interessante item over het inspreken van de stemmen.

Voor kinderen vanaf een jaar of acht zal Van de Kat geen Kwaad een vermakelijk avontuur zijn. Ouders zullen vooral de warse stijl na alle Disneypracht kunnen waarderen. Het verhaal is geen juweeltje, maar laten we blij zijn dat dankzij Jean-Loup Felicioli en Alain Gagnol de oude handgetekende animatie zich nog steeds staande weet te houden temidden van al het digitale computergeweld.

DVD

20/04/2011

Lumiere Home Entertainment

16:9

Dolby Digital 5.1

Plaats uw reactie

Christian op 11/11/2012

Een prima film, goed vol te houden door zijn speelduur van een uurtje. Door de stijl en het wat simpele verhaaltje had het ook niet veel langer moeten duren. Zoals hierboven beschreven is er geen concrete doelgroep waar de makers op mikken, maar dat maakt de film voor volwassenen des te meer te genieten.

Wat echter wel opvalt is dat zowel de DVD als Blu-ray geen NL ondertitels blijken te bevatten. Het is - of NL gesproken - of Frans zonder ondertitels. Onbegrijpelijk en een gemiste kans!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.