Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

24/05/2014

Venus In Fur (La Vénus à la fourrure)

De nieuwste film van Roman Polanski is er vaak een om naar uit te kijken. De inmiddels 80-jarige regisseur blijft met Venus in Fur in de stijl van Carnage, zijn vorige film uit 2011. Ook deze is geheel dialoog-gedreven, voor de liefhebber van puur acteerwerk.Regisseur Thomas Novachek (Amalric) brengt een nieuwe productie op de planken, de bewerking van de roman Venus in Fur. Wanneer een actrice niet op komt dagen voor haar auditie voor de hoofdrol, verschijnt de intrigerende Vanda Jordan (Seigner), een wanhopige actrice die bereid is alles voor de rol te doen. Ze overtuigt de regisseur ervan om haar auditie te laten doen en met haar het script door te nemen. Terwijl de tijd verstrijkt, kan Vanda zich steeds meer in het dominante gedrag van haar karakter inleven. Regisseur Thomas steekt zijn fascinatie niet onder stoelen of banken, maar hun inleving heeft de nodige consequenties...

Hoewel de hoes van Polanski's Venus in Fur doet vermoeden dat we hier te maken hebben met een film noir-achtige thriller, is dit zeker niet het geval. Het is een gefilmd toneelstuk, in dit geval een bewerking van het verhaal van David Ives uit 2010, dat in hetzelfde jaar ook opgevoerd werd op Broadway. Het origineel werd geschreven door de Oostenrijkse auteur Leopold von Sacher-Masoch en bevat thema's als vrouwelijke dominantie en sadomasochisme, deels geïnspireerd door zijn eigen leven.

Door het luchtige verhaal heeft Roman Polanski er ook zijn eigen grapje in verwerkt: de hoofdrolspeelster is in het echte leven ook zijn vrouw, en haar tegenspeler is een man die enorme gelijkenissen vertoont met een iets jongere Polanski. Hoewel het acteerwerk duidelijk van hoog niveau is, is het wel een film die je moet aanspreken. Anders dan bijvoorbeeld Lars Von Triers' Dogville, waar nog wel eens iets gebeurt op het podium, moet Venus in Fur het puur van acteerwerk hebben en zijn een aantal close-ups het enige dat de film onderscheidt van een echt theater. Daarbij blijft het verhaal wat oppervlakkig en komen we behalve hun lusten maar weinig te weten over de hoofdrolspelers.

96 minuten kijken naar een seksueel getint kat en muisspel bleek niet mijn ding, maar gezien de overwegend lovende kritieken is het - wanneer dit concept je aanspreekt - een film die je zeker gezien moet hebben!

Blu-ray

21/05/2014

Entertainment One Benelux

1080p High Definition (16:9)

DTS-HD Master Audio 5.1 Frans

Nederlands