1 augustus 1981

1 augustus 1981

Video kills the radio star

Video kills the radio star
26/06/2008
et de toepasselijke videoclip Video killed the radio star van The Buggles begint Mtv op 1 augustus 1981 haar uitzending. Niet alleen danken veel muziekartiesten een succesvolle carrière aan deze zender, ook voor de filmwereld begint er een nieuw tijdperk.
Gesteund door de muziek bood de videoclip een podium voor beginnende regisseurs en experimentele filmtechnieken; Mtv bood als eerste een 24/7 afzetmarkt. Filmmakers as Spike Jonze, Michel Gondry en Chris Cunningham ontpopten zich tot grootheden dankzij hun eigen stijl. De videoclip is dan ook een van de weinige genres waar de regisseur nog een auteur kan zijn: met veel vrijheid en weinig bemoeienis van grote studio’s tonen clips vaak een duidelijk stempel van de maker.

De vrijheid en nieuwigheid van een filmgenre dat verbonden is aan popmuziek bracht in de jaren ’80 ook al meteen problemen met zich mee. Clips als Madonna’s Papa don’t preach en Like a prayer brachten beelden en onderwerpen op de nationale tv die veel mensen daar liever niet zagen. Sindsdien is er altijd een strijd geweest tussen bepaalde clipmakers en de grenzen van de publieke “goede smaak.”

Kijkt u hieronder voor de tien eerste minuten van Mtv. Het dertigjarig jubileum van de clipzender vieren we hier en hier. 

Plaats uw reactie

Erwan op 01/08/2008

I don't know, I'm making this up as I go
MTV was een verademing, maar sinds ze geen videoclips meer uitzenden en alleen maar real-life nonsens en feestjes voor verwende pestpubers ben ik afgehaakt. Jammer, de tijden van Paul King zullen wel nooit meer terugkomen.
Swibbeke op 03/08/2008

En Ray Cokes....
Pearly op 24/05/2014

17/04/2010apo oti kserw to video clip plhrw8hke apo ton alkaio. kai ontws einai ligo kutkasoiro oti to tragoudi ksekinaei meta apo poly wra. egw 8ewrw oti me thn emfanish (pou ston ellhniko teliko eidame to 50% twn efe) kai to sygekrimeno video clip se syndiasmo me to ellhniko stoixeio gia to opoio oi epitropes 8a dwsoun kati + to oti einai kseshkwtiko kai diaforetiko apo ta alla tragoudia exoume polles elpides gia kalh 8esh
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.