19 juni 1905

19 juni 1905

Voor een stuiver naar de bios

Voor een stuiver naar de bios
18/06/2010
oewel er over de hele wereld al films vertoond werden in 1905, opende op 19 juni van dat jaar in Pittsburgh (VS) een bijzonder theater haar deuren. Het “Nickelodeon” van Harry Davis en John P. Harris is volgens de overlevering het eerste theater in de wereld dat – met succes – uitsluitend films vertoonde.
De naam van deze eerste “bioscoop” was afgeleid van de toegangsprijs - een  “nickel”, ofwel 5 cent – gecombineerd met het Griekse woord odeon voor theater. Voor die prijs – omgerekend zo’n $1,20 vandaag de dag – kreeg de bezoeker een film van ongeveer een kwartier te zien (de lengte van een reel). Daarna werd de zaal snel leeg geveegd zodat de volgende groep naar binnen kon. Op een goede dag draaide de projector non-stop van acht uur ’s ochtends tot middernacht.

Het succes van de Nickelodeon verspreidde zich al snel door de Verenigde Staten; binnen een paar jaar waren er duizenden vergelijkbare theatertjes. In de jaren ’10 werd echter ook al weer het einde van het fenomeen ingeluid: films werden langer (2 of 3 reels) en de toegangsprijzen werden hoger. Het inlooptheatertje werd verdrongen door de echte bioscoop.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.