
Door Susan Warmenhoven
03/09/2010
Vreemd bloed
Koeien, bloed en strijd
Een ruimte met badkamertegels. Een enorme koe, vastgehouden door drie puberjongens. Een jongen van een jaar of tien kijkt angstvallig toe. De vader van de jongens prepareert een slachtpistool , drukt het op de kop van de koe en klemt de handen van het jongste kind om de bovenkant van het pistool. De broers kijken gespannen. Vader spreekt: 'Gefeliciteerd jongen, je eerste koe.'De jongen heet Kind en is geboren op kerstavond 1960. De vader van Kind is slager, de grootvader van Kind was ook slager. De koeien komen van het veld naast de slagerij en worden door vader geslacht. De passie voor vlees wordt ook aan de zoons overgedragen. Zo bakt vader na de geboorte van Kind de placenta en peuzelt die met zijn drie oudste zoons op. Het is een harde wereld waarin Kind opgroeit. Vader is aan autoritaire, vrij agressieve man die zijn woede niet onder controle heeft. Hij wordt uit de dorpsfanfare gezet omdat hij elk concert de vellen van zijn trommel kapot slaat en zijn vrouw blijft het liefst bij hem uit de buurt. Vader verwacht van al zijn zoons dat ze ook slager worden, maar Kind is anders. Terwijl zijn broers wild stoeien, maakt Kind muziek met wijnglazen en staart hij dromerig naar de wolken. Het afwijkende karakter van de jongste telg in de slagersfamilie zorgt voor strijd. Vader en Kind hebben een moeilijke relatie.
Het scenario van Vreemd Bloed is afkomstig van toneel- en scenarioschrijfster Maria Goos. Goos schreef in de jaren negentig de televisieseries Pleidooi en Oud Geld. Ook de toneelstukken, Familie en Cloaca, zijn van haar hand. Beide toneelstukken werden verfilmd door de in 2005 overleden Willem van de Sande Bakhuyzen, Goos' studievriend, met wie zij ook Leef! (2005) tot stand bracht. De scenario's van Maria Goos staan bekend om de ijzerscherpe,tragikomische dialogen waarin de personages elkaar de meest onaangename dingen naar het hoofd slingeren. Vreemd Bloed zit iets anders in elkaar dan Goos' eerdere werk. Er zijn minder dialogen, de kijker beleeft vooral aan de hand van beelden het verhaal. Toch zijn er momenten dat fans van de schrijfster aan hun trekken komen: de confrontaties tussen vader en zoon zijn sterk en beklemmend geschreven. De regie van de film is in handen van Johan Timmers, die vooral theaterstukken en televisieseries regisseerde. Vreemd Bloed is zijn eerste lange speelfilm.
De film speelt zich af in de jaren zestig, maar de setting is tijdloos. De art direction en enscenering zijn pico bello. Sommige decors, zoals de steriele nieuwbouw wijk, doen wat aan Alex van Warmerdams De Noordelingen denken. De cameravoering speelt knap in op de leefwereld van Kind. Op jonge leeftijd, wanneer Kind dromerig en min of meer zonder zorgen leeft, registreert de camera de gebeurtenissen op een rustige manier. Wanneer het kind ouder is, er meer confrontaties zijn en dreiging in de lucht hangt, is het camerawerk agressiever en sneller. Hetzelfde geldt voor de montage.
Vreemd Bloed wordt gepresenteerd als licht surrealistisch drama. Het surrealisme uit zich in de bizarre personages (de vader, de twee middelste zonen) en hysterische scènes. Zo is er een huwelijksfeest dat uit de hand loopt. Humoristisch, maar de scène duurt wat lang en is iets te losbandig. En zo zijn er nog een paar momenten dat het te wild wordt. Zonde, want verder is Vreemd Bloed een prachtig portret van een dromerige jongen in een harde,beklemmende wereld.


Plaats uw reactie

Ikbenlara op 05/09/2010
Alle begin is belachelijk
Ik kijk er naar uit. Wim Opbrouck is altijd leuk.

Pierke op 06/09/2010
Mooie film.

tamara op 15/09/2011
nou ik heb uitgezet die slachtinge vond ik te erug

Luuk op 03/10/2012
hey ik ben het luuk de jonge arie het was echt zo leuk om in deze film te spelen
groetjes Luuk
groetjes Luuk

Marnix op 04/10/2012
Dag Luuk,
Leuk dat je hier verzeild bent geraakt en dank voor je reactie! Wellicht tot ziens in een volgende film!
Leuk dat je hier verzeild bent geraakt en dank voor je reactie! Wellicht tot ziens in een volgende film!
