Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

09/04/2012

Warrior

Potige kerels janken ook

Is Warrior niet gewoon de zoveelste Rocky- of Raging Bull-kloon? Jazeker, al slaan ze hier niet alleen elkaars hersens in maar mogen ze ook schoppen, werpen en andere exotische technieken gebruiken om de tegenstander tegen de vloer te werken. Maar is dat het enige verschil? Eigenlijk wel,  want het verhaal achter de vechtjassen en de manier waarop het verteld wordt is nu niet bepaald een creatieve bedoening. En toch kun je deze film met een gerust hart kopen, want hoe vaak het trucje ook gedaan is, de mensen achter Warrior voeren dit trucje wel erg goed uit.

Voormalig Amerikaans marinier Tommy Conlon (Tom Hardy) bezoekt zijn vader Paddy (Nick Nolte). Paddy probeert van zijn alcoholverslaving af te komen en heeft heil gezocht in het Christendom. Het is een ongemakkelijke ontmoeting die geen goed einde kent: Tommy verwijt zijn vader nog steeds de ellende die hij heeft veroorzaakt door zijn alcoholisme en Paddy probeert tevergeefs zijn zoon ervan te overtuigen dat hij veranderd is. Tommy wil er niks van weten en de dag er op gaat hij zijn frustratie uiten in de vechtschool. Hier verslaat hij de lokale kampioen en hij krijgt lucht van een groot mixed martialartstoernooi: Sparta. Hij vraagt zijn vader om hem te trainen, onder de voorwaarde dat hij het niet doet om de relatie met zijn zoon te verbeteren.

Tijdens dit alles volgen we ook Brendan Conlon (Joel Edgerton), de andere zoon van Paddy. Hij en zijn gezin hebben moeite rond te komen. Brendan werkt als natuurkunde leraar op een middelbare school en ’s avonds verdient hij stiekem bij door mee te doen aan kroeggevechten. Als voormalig UFC-vechter weet hij hierdoor een mooi zakcentje te verdienen, maar zijn gezicht moet de prijs betalen. Iedere week een kapot gelaat wekt vragen op als je leraar bent op een middelbare school, en dus wordt Brendan op straat gegooid. Hij krijgt ook lucht van het Sparta-toernooi en begint bij zijn oude sportschool te trainen.

Warrior moet het niet hebben van verrassingen. Natuurlijk komen de twee broers uiteindelijk in de finale tegen elkaar, en op de hoes van de film is zelfs te zien wie het toernooi wint. Maar de weg naar de finale is zeer vermakelijk; het acteerwerk is van de bovenste plank - niet voor niks heeft Nick Nolte een Oscarnominatie gekregen - en het verhaal is oprecht ontroerend. Helaas is het wel allemaal erg Amerikaans, want natuurlijk is Tommy een oorlogsheld, en natuurlijk kun je als simpele burger weer je leven op de rit krijgen door mensen af te rossen voor geld (al proberen ze dit wel te nuanceren). Het doet niet echt afbreuk aan de film, maar aangezien we al zoveel typische sportfilms hebben gezien was een andere insteek wel fijn geweest.

De Schijf
De blu-ray bevat prima geluid en beeld. Helaas geen extra's.Blu-ray

15/02/2012

Entertainment One Benelux

2.35:1 1080p

Engels DTS-HD MA 5.1

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.