Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

12/09/2013

White House Down

Stoere mannenactie

Als je aan regisseur Roland Emmerich denkt dan kom je al snel uit bij de rampenfilms Independence Day, 2012 en The Day After Tomorrow. Stuk voor stuk films waarbij de wereld ten onder gaat door natuurgeweld en buitenaardse aanvallen. In White House Down is de wereld waar het drama zich afspeelt een stuk kleiner. Namelijk zoals de titel al weggeeft in het Witte Huis, de woning van de Amerikaanse president.Gevaar
Het verhaal behoeft weinig uitleg. President Sawyer (Jamie Foxx) komt in deze film in gevaar en het Witte Huis komt in zwaar weer te liggen. Stoere gewapende mannen zullen het huis bestormen. Tijdens de inval krijgt de dag van John Cale (Channing Tatum), een politieagent uit Washington, en zijn dochter Emily (Joey King) een hele andere wending dan dat ze zelf gepland hadden.

Roland Emmerich doet met White House Down een stapje terug in het genre rampenfilms en richt zich nu meer op de actie. Hij maakt er het beste van, waar de kijker ook nog vermakelijk om kan lachen. Maar naast de best goed uitgewerkte actiescènes mist het verhaal momenten waarbij het publiek echt op het randje van zijn stoel zit. Het is namelijk een opeenhoping van clichés en voorspelbare momenten.

Machoman
Dit is jammer, want de ingrediënten en acteurs staan klaar voor Emmerich. Jamie Foxx die een hippe en vrolijke president speelt mag aan de zijde van Channing Tatum staan. De dialogen tussen de heren houden de film nog enigszins overeind. Tatum speelt de machoman John Cale met een perfect koppie. Het is wennen om hem na zijn rol als Magic Mike nu te zien als stoere patriottistische strijder.

Ook James Woods verschijnt na vele tv-films weer eens op het witte doek. Zijn personage Walker zet hij neer zoals het hoort, een echte ‘badguy’.

Hollen
White House Down is een echte dertien-in-een-dozijn actiefilm met een sterk Amerikaans karakter, waarin de kogels vele gaten maken en de goeden achter de slechten aan hollen. Onder andere in een wilde achtervolging rondom de fontein voor het Witte Huis. Eerder dit jaar is er een soortgelijke film uitgekomen, Olympus Has Fallen, die ten opzichte van deze beter uitgewerkt was.

Het Witte Huis dat Emmerich al eens heeft opgeblazen in Independence Day is voor hem geen onbekend terrein. Het is vermakelijk voor een avondje niet nadenken, maar als je voor meer inhoudelijk wilt gaan dan kun je beter een andere keuze maken. 

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.