Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

02/06/2011

X-Men: First Class

Eersteklas blockbuster

Na een eerste trilogie die matig eindigde en een behoorlijk mislukte Wolverine-titel leek de X-Men-serie ten dode opgeschreven, maar niets is minder waar. Waar andere superheldenfilms zich ook op een kruising begeven - Christian Bale kapt er zeer waarschijnlijk mee na de komende Batman-film en de Spiderman-reeks kent ook een nieuwe titelrol - komt de X-men-franchise met een prequel en daar waar dit soort verhalen vaak uitlopen op een totale sof is met X-Men: First Class juist de beste uit de gehele serie gemaakt.De film durft het aan om grote historische gebeurtenissen ter hand te nemen en er zelfs op een gegeven moment een geheel eigen draai aan te geven. In een redelijk korte proloog die zich afspeelt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog wordt de zeer jonge Charles Xavier aan ons geïntroduceerd en - nog belangrijker - Erik Lensherr. Laatstgenoemde maakt een zeer traumatische ervaring mee wat zal leiden tot blinde wraak en uiteindelijk de geboorte van Magneto, de eerste grote vijand van Professor X en zijn manschappen. Voor het echter zover is sluiten Xavier en Lensherr een pact om Sebastian Shaw te verslaan, een megalomane schurk die verantwoordelijk is voor Lensherr zijn trauma en nu de Verenigde Staten en de Sovjetunie uit wil spelen tijdens de befaamde Cuba-crisis.

X-Men: First Class neemt veel hooi op zijn vork en zeker tijdens pakweg het eerste uur moeten veel personages aan elkaar gekoppeld worden. Gelukkig blijft het allemaal behoorlijk overzichtelijk, ook omdat Xavier en Lensherr (Magneto) dan nog niet tegenover elkaar staan. Dit is tevens het deel van de film dat het meer moet hebben van drama en intrige: hoe overkomt Lensherr zijn persoonlijke problemen en hoe houden de twee Shaw tegen? Het tweede deel van de film is een piekfijne aaneenschakeling van groots opgezette actiescènes waarbij vooral de climax aan de Varkensbaai er eentje is om in te lijsten. Zwevende duikboten, bevroren raketten en man-op-mangevechten tussen Xavier en zijn groep enerzijds en Shaw en zijn geteisem anderzijds. Het is even spectaculair als goed in beeld gebracht.

De veelal jonge cast doet de rest. James McAvoy is prima als Xavier, maar het is Michael Fassbender die de show steelt met het meest intrigerende personage van de film: Erik Lensherr. De demonen die Lensherr achtervolgen moeten serieus benaderd worden en ondanks dat de film vooral een actiespektakel is, weet Fassbender juist die serieuze benadering feilloos te acteren. De bijrollen zijn erg sterk met enkele verrassende acteurs in dito rollen. Vooral Sebastian Shaw is een bezienswaardigheid, zeker tijdens de proloog is het evenzo hilarisch en verbijsterend: vooral de Europese kijker zal hiervan genieten dus dat is mazzel voor ons. Let verder op een geniaal gevonden cameo van een ander bekend X-Men-personage dat symbool staat voor de overtuigende humor die X-Men: First Class ook kent.

Puristen van de stripboekenreeks zullen waarschijnlijk lichtelijk klagen over centrale personages die hier (nog) niet de revue passeren of de uitwerking van Xavier zijn bekende verlamming, maar echt problematisch wordt het nooit. Het zijn punten die in een zeer wel mogelijk vervolg vast verder uitgewerkt gaan worden. Overigens is dit wel een van de weinige Marvel-films waarbij er geen teaser wordt gepresenteerd na de aftiteling en met de gedachte dat je tijdens die credits door een hemeltergend nummer van het weer bijeengeraapte Take That moet, kan je je die ellende makkelijk besparen. Gelukkig zijn de voorafgaande ruim twee uur eersteklas en nu al een van de betere zomer-blockbusters.


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.