Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

27/04/2009

X-Men Origins: Wolverine

Betere reclame kun je niet wensen, toch? Een krappe maand geleden lekte een working print – een nog niet bewerkte, onaffe versie van de film- uit op het internet. In één keer wist heel de wereld dat X-Men Origins: Wolverine binnenkort in de bioscoop zou gaan draaien. Bovendien is de kans groot dat mensen die de illegale kopie hebben gezien, alleen maar meer benieuwd zijn geraakt naar de definitieve versie en alsnog hun portemonnee trekken. Diegenen die wel netjes hun geduld hebben bewaard, kunnen vanaf nu eindelijk de film in de bioscoop aanschouwen om ook tot de ontdekking te komen dat juist hetgeen dat ontbreekt in een working print – de special effects – de film weten te redden.Het verhaal speelt zich af voor de drie eerdere X-Men films en richt zijn blik, zoals de titel al enigszins deed vermoeden, op de mutant Wolverine (Hugh Jackman). Zoals een echte superheldenfilm betaamt, krijgen we eerst een kijkje in zijn verleden. Zijn traumatische jeugd en natuurlijk het overlijden van zijn vader komen aan bod. Na de dood van zijn vader trekt Wolverine, die toen nog gewoon James Logan heette, samen met zijn broer Victor Creed (Liev Schreiber) de wijde wereld in. De merkwaardige krachten die beide mannen bezitten, gebruiken zij vooral om veel te vechten. Gelukkig voor de mensheid, doen zij dit voor het Amerikaanse leger en zij rekenen dus rondspringend en sigaarrokend af met bijvoorbeeld een stel vervelende Nazi’s.

De broers vallen tussen de gewone, sneller dood gaande soldaten toch een beetje uit de toon en de twee worden ter dood veroordeeld. Dit loopt niet helemaal als gepland, aangezien Logan en Creed de executie zonder schrammetjes overleven. Dan verschijnt plots ene William Stryker (Danny Huston) ten tonele, die de speciale mannen wil rekruteren voor zijn selecte groepje van mutanten dat met geheime opdrachten belast is.

Wanneer Logan zich steeds meer gaat ergeren aan zijn broertje lief en dan vooral aan zijn gewelddadige karakter, stapt hij uit het groepje om een nieuw leven op te bouwen met zijn vriendinnetje Kayla Silverfox (Lynn Collins). Samen betrekken ze een hutje op de hei en het leven gaat over rozen. Althans voor even. Het gedonder begint wanneer Logan een bezoekje krijgt van Stryker met de mededeling dat iemand de oude leden uit het selecte mutantengroepje aan het vermoorden is en Logan zou wel eens de volgende kunnen zijn. In eerste instantie trekt hij zich hier niet veel van aan, maar al snel raakt hij op de hoogte van een snood plannetje of twee.

Wolverine volgt precies de stappen van een heldenrelaas. Traumatische jeugd, meestal veroorzaakt door de dood van één of meerdere ouders, in lastige tijden opgevangen door een ouder stel, die wijze raad (en in het geval van Wolverine een gave motor) geven en vervolgens ook het leven laten en natuurlijk het in eerste instantie prima kunnen vinden met degene die uiteindelijk de ultieme slechterik blijkt te zijn. Hierin herkennen we uiteraard een vleermuisman, een spinnenman en een man van staal. Maar meerdere zijn te noemen.

Het verhaal van Wolverine is dan ook niet zijn sterkste kant, want naast al deze bekende plotelementen heeft Wolverine ook nog eens het nadeel een prequel te zijn. Een gemiddelde filmkijker met een hoger IQ dan dat van zijn of haar tandenborstel, wist namelijk, opmakend uit ‘eerdere’ X-Men films, al lang wat er in het verleden met de bebaarde held was gebeurd. Ook een nadeel van zo’n prequel is dat het inschatten welk personage het einde van de film haalt en wie niet, een stuk gemakkelijker is. Maar hier zal ik mij, voor diegenen die de overige X-Men films niet hebben gezien, niet verder over uitlaten.

Een film als deze, met zijn prenatale gebreken, moet het dus hebben van andere elementen die het geheel naar een hoger plan weten te tillen. Vermakelijke actie, grappige dialogen en een bepaalde mate van zich zelf niet te serieus willen nemen, komen hierbij om de hoek kijken. En gelukkig, Wolverine behaalt een voldoende. De actiescènes zijn heerlijk over-the-top en de hierboven genoemde mate van zichzelf niet te serieus willen nemen, heeft hier behoorlijk mee te maken. Wolverine molt gebouwen en helikopters, rijdt op zijn motor uit een ontploffend gebouw en heeft hier en daar nog even de tijd voor een vlotte one-liner.

Hugh Jackman is dan ook een veelzijdig acteur. Met zichtbaar plezier presenteert hij dansend en zingend het Oscargala en een paar maanden later zien we hem weer gespierd, bebaard, sigaarrokend en pinnen uit zijn vuisten toverend om zich heen slaan. Ook met de grappige opmerkingen weet hij wel raad. Een gave die ook de te kort in beeld zijnde Ryan Reynolds en Liev Schreiber bezitten. Laatstgenoemde weet trouwens in meerdere scènes op een positieve manier de aandacht naar zich toe te trekken. Waar Schreiber dit eerder jaar dit al deed bij James Bond (oftewel Daniel Craig in Edward Zwicks Defiance), flikt hij het nu tegenover een ander mythisch figuur, namelijk Wolverine. De manier waarop Schreiber zijn lip optrekt, zijn tandjes laat zien en schuin de camera in kijkt, maakt hem een heerlijk schmierende slechterik.

Het is dan ook bijzonder jammer dat Wolverine ondanks de leuke, nog niet eerder getoonde mutanten, grappige dialogen, puike actie en prima hoofdrolspelers, toch niet geheel bevredigend is. Zoals gezegd is het verhaaltje veel te dun en voor een groot deel al bekend, maar ook de poging om nog wat romantiek aan het geheel toe te voegen faalt jammerlijk en neemt desalniettemin veel tijd in beslag. Ach, zolang de actie en humor in de volgende Origins in dezelfde mate aanwezig zijn als in deze, zie ik geen reden om dan niet weer een bioscoopstoel op te zoeken en je vervolgens bijna twee uur lang te laten vermaken.

Ralph op 28/04/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
Ik vond de trailer al niet erg spectaculair. Er sprak geen verhaal uit, dus het verbaast me niet wat je allemaal zegt. Maar ja, ik zal hem toch wel een keer gaan kijken :)