19 september 1952

19 september 1952

Chaplin verbannen

Chaplin verbannen
17/09/2008
oewel hij al bijna veertig jaar in Hollywood woont, krijgt Charlie Chaplin tijdens een bezoek aan Europa op deze dag in 1952 te horen dat hij niet meer zo maar welkom is in de VS. Chaplin is altijd Engels staatsburger gebleven en is voor zijn verblijf in Amerika daarom afhankelijk van een verblijfsvergunning.

De Amerikaanse overheid weigert hem opnieuw toe te laten, vanwege de banden met het communisme die de acteur en filmmaker er op na houdt. Om dezelfde reden wordt de Engelsman op de Hollywood “blacklist” geplaatst. Chaplin blijft in Europa en vindt uiteindelijk een nieuwe woonplaats in Zwitserland. In april 1953 zweert Chaplin dat hij nooit meer naar de VS terug zal gaan. Met de onsterfelijke woorden: “I wouldn't go back there if Jesus Christ was president” zet hij zijn claim kracht bij.

Negentien jaar later zijn zowel de filmmaker, als de Amerikaanse overheid bijgedraaid en wordt Chaplin uitgenodigd om een speciale Oscar in ontvangst te nemen voor zijn bijzondere bijdrage aan de filmgeschiedenis. Zijn aanwezigheid wordt beloond met een minutenlange staande ovatie, naar het schijnt de langste ooit bij de Oscars.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.