Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

17/09/2009
Omdat achter elke filmminnend figuur een trouwe collectie schuil gaat, is het eens tijd die collecties wat aandacht te gunnen. Vaak weggestopt op donkere zolders in wankele IKEA kastjes staat de collectie eenzaam te wachten totdat deze weer aangesproken wordt. Wij vragen de eigenaars de collectie nu eens voor zich te laten spreken.


De Cooohllectie van Alexander Mouret

De Cooohllectie van Alexander Mouret

I am serious, and don't call me Shirley

I am serious, and don't call me Shirley
Ik heb wel eens van die momenten dat zaken me niet zinnen en dat ik erover peins de boel eens goed op te schudden. Op dat soort momenten zet ik een ouderwetse Schwarzenegger en ga zitten tot alles vergeten en vergeven is... Niet Alexander Mouret.

Het was 2005 toen Mouret en vrienden constateerde dat Leiden op filmgebied ingeslapen was. Nu hadden ze kunnen kiezen voor een zitting Predator ("If it bleeds, we can kill it") of Commando ("Let off some steam, Bennett"), maar Leidens eigen filmfestival moest verandering brengen, zo opperde zij vol bravoure. Enkele grote woorden richting mogelijke partners en het Leids Film Festival was tot ieders verrassing een feit in 2006. Een filmfestival met een divers aanbod naar ieders gading en vooral vol kwaliteit. In 2008 had men bijvoorbeeld de Nederlandse premiere van Changeling, naast een uitgebreid programma over de Japanse en Russische cinema. Die laatste cinema staat directeur en artistiek leider Mouret na aan het hart als Russisch geborene en inwoner voor de eerste 12 jaar van zijn jeugd. Een invloed die uiteraard ook zijn cooohllectie is binnengesijpeld.

1. Een opwarmertje: waar bestaat de filmminnende collectie uit (boeken, merchandise, DVD en Blu-ray schijven, laserdiscs en zelfs ouderwetse videobanden tellen mee)?

Mijn filmcollectie bestaat voornamelijk uit DVD’s en filmboeken, maar als ik goed zoek dan zijn er
zeker nog een paar videobanden ergens verstopt.

2. Alle grootheden zijn met niets gestart: hoe is het ooit begonnen?

Als ik het me goed herinner dan was het een VHS van Time Bandits van Terry Gilliam.3. En wat is de laatste toevoeging geweest?

Een dubbele toevoeging, Belly of an Architect van Peter Greenaway en Memoirs of Matsuko van Tetsuya Nakashima.


Memories of Matsuko

4. Dan mag er nu gepocht worden: mogen wij de aantallen, bij benadering, noteren?

Moet heel eerlijk zijn dat ik het nooit heb geteld, maar ik denk dat in mijn bezit zeker 300 films zijn, dat zijn films die ik zelf heb aangeschaft en niet de films die voor het Leids Film Festival zijn ingestuurd want dan hebben wij het over duizenden. Verder heb ik een "rij" filmboeken, dat zullen er een stuk of 50 zijn.

5. Welk stuk wordt vooraan in de collectie geplaatst als de vrienden op bezoek komen? Kortom wat is het pronkstuk van de collectie?

Ik denk dat ik heel trots ben dat ik alles van Monty Python in mijn bezit heb, maar als ik wat serieuzer moet overkomen dan kan ik alle films van Tarkovski vooraan plaatsen.

Tarkovski
Andrei Tarkovsky en Aleksandr Kaidanovski op de set van “Stalker” in de zomer van 1977 in Jägala, Estland. Foto: Arvo Iho

6. En welk generend stuk verdwijnt in de spelonken en krochten van het opbergsysteem bij bezoek? (Wees gerust, onze bezoekers vertellen het niet verder...)

Niet dat ik me er voor schaam maar het is zelden dat ik serieus wordt genomen als ik mensen meld dat ik fan ben van Leslie Nielsen en Jackie Chan en zo heb ik zeker een paar films op de plank waar de acteurs in voorkomen.

Airplane
Leslie Nielsen in Airplane

7. Welke film in de collectie is inmiddels grijs gedraaid?

Op nummer een komt denk ik Life of Brian, maar The Big Lebowski en Otto e Mezzo hebben de binnenkant van mijn DVD-speler ook al vaker gezien.


The Big Lebowski

8. Wat mist er node in de collectie? (Indien gewenst sturen wij de antwoorden op de vragen door aan familie en vrienden, subtiele hints zijn ons niet vreemd.)

Ik zou wat meer films van Kinji Fukasaku in mijn collectie willen hebben.


Kinji Fukasaku

9. Welke winkel is hofleverancier van de collectie?

Laatste tijd is het voornamelijk bol.com, boudisque en amazon, al is boudisque nu offline, ik weet nog niet wat het gevolg van het faillissement zal zijn voor de online winkel. (red. die is weer fijn online, http://www.boudisque.nl/).

10. Voor eigen bestwil: Welke filmschijf of welk boek zou iedereen op de plank moeten hebben?

Otto e Mezzo van Federico Fellini en natuurlijk Life of Brian.

Otto e Mezzo
Otto e Mezzo

11. En afsluitend: bij wie zou er eens in de collectie geneusd moeten worden?

Bij Jan Doense!

Het Leids Film Festival vindt dit jaar plaats van 27 oktober t/m 1 november. Maar voor wie het niet afkan met een jaarlijkse dosis LFF, is men sinds eind maart 2009 aangevangen met het LFF REGULAR, een maandelijkse bijdrage van het festival aan de Leidse filmprogrammering. Iedere laatste zondagavond van de maand wordt in het Kijkhuis een voorpremière, klassieker, selectie uit de Japanse of Russische cinema, of mooie muziekfilm met een aansluitend live-optreden in het Kijkhuis-café verzorgd.
Plaats uw reactie

Kees van Dijkhuizen op 17/09/2009

Dan zal ik toch echt Life of Brian eens moeten kijken, daar heb ik al zóveel goeds over gehoord.. Op de een of andere manier zie ik hem in de videotheek toch over het hoofd.
Erwan op 19/09/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Life of Brian is erg leuk, maar veel minder geniaal en verrassend dan The Holy Grail als je het mij vraagt.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.