Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

11/11/2009
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken

De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken

Airport (George Seaton, 1970)

Airport (George Seaton, 1970)
“what we need, is an unlisted number”
We beginnen maar eens met de film die voor een ware revival van het genre zorgde aan het begin van de jaren zeventig en waar wij een hele rits aan hele vermakelijke films, maar ook gruwelijke wanproducten aan hebben overgehouden. Airport behaalde in 1971 maar liefst tien Academy Award-nominaties en wist er uiteindelijk één te winnen (beste vrouwelijk bijrol voor Helen Hayes). Ook op commercieel niveau bleek de film een succes, waar vrijwel alle grote filmstudio’s dan ook meteen op inhaakte.



Aan de hand van gruwelijk onnuttige splitscreens verhaalt Airport over een aantal in relatieproblemen verwikkelde figuren in en rondom een vliegveld. Onder hen herkennen wij Burt Lancaster, Dean Martin, Jacqueline Bisset en George Kennedy. Oh ja, ondertussen dreigt er een vliegtuig neer te storten enzo. De link naar het mythologische verhaal van Icarus ligt tamelijk voor de hand.

Mocht de wereld voorlopig nog niet vergaan:
Op Airport kwamen drie vervolgen. In Airport 1975 (1974)  botst een groot passagiersvliegtuig met een klein sportvliegtuigje waardoor de piloten gewond raken dan wel dood gaan en (dus) niet meer kunnen vliegen. Stewardess  Karen Black moet het vliegtuig besturen totdat Charlton Heston een poging doet de passagiers te redden. George Kennedy keert terug als Joe Patroni, Gloria Swanson speelt zichzelf en let U vooral ook op de erg grappige Jerry Stiller. Slechte film, maar daarom best kijkbaar. Vooral de pilotenwissel door de lucht is prachtig. In Airport ’77 (1977) zit Jack Lemmon achter de stuurknuppel en stort zijn vliegtuig in zee en het zinkt naar de bodem na een bomaanslag die vertraging veroorzaakt. De passagiers kunnen geen kant op. George Kennedy keert terug als Patroni en verder doen ook James Stewart en Christopher Lee mee. Door de gerenommeerde sterrencast best vermakelijk. Het laatste deel in de reeks is The Concorde… Airport ’79 (1979), waarin George Kennedy eindelijk zelf in de cockpit mag zitten, vergezeld door Alain Delon. De concorde waarin zij vliegen wordt belaagd door een opzettelijk door Robert Wagner verkeerd ingestelde raket. Dit deel is vrij bedroevend, zelfs in vergelijking met zijn toch al niet briljante voorgangers.

Mocht u zich heelhuids door de reeks heen hebben geworsteld dan raden wij u aan Airplane! (1980) nog eens uit de kast te trekken. Ten eerste om je voor de zoveelste keer kapot te lachen en ten tweede om te zien waar Zucker, Abrahams, Zucker hun mosterd vandaan haalden.
Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13    
Plaats uw reactie

Erwan op 11/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Erg leuke lijst. En goed dat er is gekozen voor echte rampenfilms veroorzaakt door iets natuurlijks en niet aliens of zo. Heb er heel veel niet van gezien, want op de een of andere manier kan de rampenfilm nooit echt op heel veel sympathie bij mij rekenen. Denk dat dat vooral komt door de lange aanloop die heel veel van dit soort films hebben ("Dante's Peak" bijvoorbeeld).

Aardige trivia bij het indrukwekkende "9/11" is dat deze film de enige beelden heeft van de eerste vliegtuiginslag, niemand anders heeft beeld van de eerste aanslag. En dat uit puur toeval!
Kees van Dijkhuizen op 12/11/2009

Vette lijst, maar vind je Poseidon (2006) nou echt zo slecht? Ik heb me er wel mee vermaakt.. En wie weet zien we Joey Tribbiani alsnog in dat vervolg in de Friends film haha.
Marieke Goos op 12/11/2009

Al heb ik het merendeel niet gezien, moet ik zeggen dat ik heb genoten van deze column.
Christian op 15/11/2009

Ah, gelukkig weer iemand die gewoon bekent Titanic goed te vinden... Join the club! Van je lijst enkel Alive gezien. Vond ik destijds ook een prima film, maar heb dus nog een hoop te gaan. Denk dat 2012 alweer uit de bios is als ik hiermee klaar ben ;)
Erwan op 16/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Oh, maar ik heb Titanic ook altijd een goede film gevonden al moet ik direct toegeven dat het wel ECHT een bioscoopfilm is! Heb hem later ook nog eens op TV gezien en dan is het toch al gauw minder. Maar die paar keer dat ik hem in de bios heb mogen zien (ja, ik ben ook eentje die hem een paar keer gezien heeft en heeft bijgedragen aan het gigantische succes) was het echt een belevenis. Denk zelfs dat ik sinds deze titel alleen nog maar Independence Day als ervaring kan plaatsen in mijn top 5 van overweldigende bioscoop bezoekjes Hollywood stijl :-)
Christian op 16/11/2009

Wat betreft bioscoop ervaring noem ik Titanic, ID4 en niet te vergeten Jurassic Park. Maar ben er zelf zo een die van deze drie ook meteen de videobanden reserveerde, compleet grijsdraaide en ze hierna op DVD kocht en nu in afwachting van de BR's weer zal kopen ;)
Ralph op 16/11/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
Oh, Jurassic Park blijft nummer 1. Waarschijnlijk ook omdat het de eerste grote film was die ik in de bios zag. (Ik was laat ja:p ) ID4 was zeker de tweede grootse ervaring daarna:)

Als ik 15 jaar later geboren was, had 2012 die lijst misschien wel aangevoerd. Nu haalt ie de top 10 niet.
orkaan op 26/02/2010

http://www.youtube.com/user/orkaan
ben nu toch benieuwd naar miracle mile... nog nooit van gehoord.
heb after hours al gezien en de film stond me aan.
aset1e7bvc op 20/12/2016

Phenergan By Mail buy proscar additional reading cheapest clomid Buy Inderal
TimothyBub op 02/01/2017

Buy Duloxetine Abilify BUY ALLOPURINOL buy cialis wholesale cafergot with no rx amitriptyline without a prescription
DorothyHib op 15/02/2017

wh0cd54931 lisinopril trazodone citation
Sandra op 15/03/2017

Or maybe there was no such radical reticonizaloon of Northern Europe Distinct gene pools are maintained by either geographical or cultural barriers, or by recent immigrants that have not had enough time to be assimilated by/assimilate the locals. What possible barrier could have been in Europe for tens of thousands of years, so that an LBK-like gene pool would dominate the south and a U-dominated gene pool would dominate the north? You are talking about maintaining Eurasian-level genetic contrasts across a thousand kilometers.
Charlespet op 18/07/2017

wh0cd343693 hair loss cream doxazosin price keflex singulair generic cost quibron-t capoten
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.