Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

11/11/2009
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken

De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken

The Towering Inferno (Irwin Allen, John Guillermin, 1974)

The Towering Inferno (Irwin Allen, John Guillermin, 1974)
“Did you leave a cigarette burning?”

The Towering Inferno is wellicht het meest bekende voorbeeld van de rampenfilm uit de jaren zeventig. De film kostte een slordige 14 miljoen dollar, waar men tegenwoordig niet eens een halve Matt Damon voor kan contracteren, maar was desondanks een groot succes. De film vergaarde acht Oscarnominaties en mocht er uiteindelijk drie op zijn naam schrijven. De enorme sterrencast bestond onder andere uit Paul Newman, Steve McQueen, William Holden, Fred Astaire, Faye Dunaway, Richard Chamberlain, Robert Wagner en O.J. Simpson.

Het verhaal gaat als volgt: op de 135e etage van een 137 verdiepingen tellende wolkenkrabber is een feestje aan de gang om  te vieren dat het gebouw het hoogste gebouw van de wereld is. Een flink aantal belangrijke gasten, waaronder de burgemeester en de architect van het gebouw zijn aanwezig. De eerste voetjes zijn nog maar net van de vloer, als op een etage onder het feestje brand uit breekt. De dappere brandweer komt langs om een zwaar gevecht  met het oprukkende vuur te strijden.



Uiteraard zijn er in het gebouw kleine kinderen, bejaarden en zelfs een doofstomme vrouw aanwezig die allemaal gered willen worden. Ook hier is een duidelijke link met een oude mythologie te ontdekken: de Toren van Babel. U kent het wel: hoogste toren van de wereld, arrogantie van de mens en God straft meteen. Na de gebeurtenissen van 11 september 2001 is deze film niet meer los te zien van de horrorbeelden die toen heel de wereld overgingen.

Mocht de wereld voorlopig nog niet vergaan:
Ander soort ramp, zelfde principe, zelfde producent/regisseur (specialist van het betere en slechtere rampenspul Irwin Allen), maar wel twee jaar eerder uitgebracht: The Poseidon Adventure (1972). Onder andere Gene Hackman, Leslie Nielsen, Ernest Borgnine en Roddy McDowall zitten op een bootje in plaats van in een wolkenkrabber. Ook een feestje, nieuwjaar dit keer. Vloedgolf. Bootje om. Pompen of verzuipen. Of proberen te ontsnappen natuurlijk, en dat probeert dan ook een groepje overlevenden onder leiding van een dappere Gene Hackman. Heerlijke film. Al helemaal in vergelijking met de rampzalige remake van Wolfgang Petersen. The Poseidon Adventure werd net als The Towering Inferno beloond met acht Oscarnominaties, maar wist er uiteindelijk slechts één te verzilveren.

Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13    
Plaats uw reactie

Erwan op 11/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Erg leuke lijst. En goed dat er is gekozen voor echte rampenfilms veroorzaakt door iets natuurlijks en niet aliens of zo. Heb er heel veel niet van gezien, want op de een of andere manier kan de rampenfilm nooit echt op heel veel sympathie bij mij rekenen. Denk dat dat vooral komt door de lange aanloop die heel veel van dit soort films hebben ("Dante's Peak" bijvoorbeeld).

Aardige trivia bij het indrukwekkende "9/11" is dat deze film de enige beelden heeft van de eerste vliegtuiginslag, niemand anders heeft beeld van de eerste aanslag. En dat uit puur toeval!
Kees van Dijkhuizen op 12/11/2009

Vette lijst, maar vind je Poseidon (2006) nou echt zo slecht? Ik heb me er wel mee vermaakt.. En wie weet zien we Joey Tribbiani alsnog in dat vervolg in de Friends film haha.
Marieke Goos op 12/11/2009

Al heb ik het merendeel niet gezien, moet ik zeggen dat ik heb genoten van deze column.
Christian op 15/11/2009

Ah, gelukkig weer iemand die gewoon bekent Titanic goed te vinden... Join the club! Van je lijst enkel Alive gezien. Vond ik destijds ook een prima film, maar heb dus nog een hoop te gaan. Denk dat 2012 alweer uit de bios is als ik hiermee klaar ben ;)
Erwan op 16/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Oh, maar ik heb Titanic ook altijd een goede film gevonden al moet ik direct toegeven dat het wel ECHT een bioscoopfilm is! Heb hem later ook nog eens op TV gezien en dan is het toch al gauw minder. Maar die paar keer dat ik hem in de bios heb mogen zien (ja, ik ben ook eentje die hem een paar keer gezien heeft en heeft bijgedragen aan het gigantische succes) was het echt een belevenis. Denk zelfs dat ik sinds deze titel alleen nog maar Independence Day als ervaring kan plaatsen in mijn top 5 van overweldigende bioscoop bezoekjes Hollywood stijl :-)
Christian op 16/11/2009

Wat betreft bioscoop ervaring noem ik Titanic, ID4 en niet te vergeten Jurassic Park. Maar ben er zelf zo een die van deze drie ook meteen de videobanden reserveerde, compleet grijsdraaide en ze hierna op DVD kocht en nu in afwachting van de BR's weer zal kopen ;)
Ralph op 16/11/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
Oh, Jurassic Park blijft nummer 1. Waarschijnlijk ook omdat het de eerste grote film was die ik in de bios zag. (Ik was laat ja:p ) ID4 was zeker de tweede grootse ervaring daarna:)

Als ik 15 jaar later geboren was, had 2012 die lijst misschien wel aangevoerd. Nu haalt ie de top 10 niet.
orkaan op 26/02/2010

http://www.youtube.com/user/orkaan
ben nu toch benieuwd naar miracle mile... nog nooit van gehoord.
heb after hours al gezien en de film stond me aan.
aset1e7bvc op 20/12/2016

Phenergan By Mail buy proscar additional reading cheapest clomid Buy Inderal
TimothyBub op 02/01/2017

Buy Duloxetine Abilify BUY ALLOPURINOL buy cialis wholesale cafergot with no rx amitriptyline without a prescription
DorothyHib op 15/02/2017

wh0cd54931 lisinopril trazodone citation
Sandra op 15/03/2017

Or maybe there was no such radical reticonizaloon of Northern Europe Distinct gene pools are maintained by either geographical or cultural barriers, or by recent immigrants that have not had enough time to be assimilated by/assimilate the locals. What possible barrier could have been in Europe for tens of thousands of years, so that an LBK-like gene pool would dominate the south and a U-dominated gene pool would dominate the north? You are talking about maintaining Eurasian-level genetic contrasts across a thousand kilometers.
Charlespet op 18/07/2017

wh0cd343693 hair loss cream doxazosin price keflex singulair generic cost quibron-t capoten
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.