- Een gewaarschuwd mens...
- Airport (George...
- The Towering Inferno...
- San Francisco (W.S....
- The War Game (Peter...
- Miracle Mile (Steve De...
- Alive (Frank Marshall,...
- Titanic (James...
- When Time Ran Out...
- The Cassandra Crossing...
- Voyage to the Bottom...
- 9/11 (James Hanlon,...
- 2012 (Roland Emmerich,...
De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken
Voyage to the Bottom of the Sea (Irwin Allen, 1961)
“If God ordains that Man should die without a fight, then why does He give us the will to live?”
Daar is hij wederom, maar nu voor de laatste keer, dat beloof ik: Irwin Allen. In 1961 regisseerde de beste man deze rampenfilm zelf (waar hij regie later vaak uit handen gaf en zich richtte op productie). De film kwam uit ver voor de rampenfilmhype in de jaren zeventig en op het eerste gezicht zou je deze film ook niet zien als rampenfilm. In ieder geval, de titel doet een soort van Jules Verne/Jacques Cousteau-film vermoeden, maar het ligt anders.
Inderdaad, een groot deel van de film speelt zich af in een onderzeeër, maar de wereld wordt weldegelijk bedreigd. De atmosfeer rondom de Aarde is namelijk in de fik gevlogen en onderzeebootkapitein Walter Pidgeon is van mening dat de brand alleen geblust kan worden als er een atoomboom op af wordt geschoten. Het lijkt een beetje een gekke methode, en dat denkt zijn bemanning ook. Zij komen dan ook in opstand tegen de kapitein. Er moet in ieder geval iets gebeuren, want de Aarde warmt steeds verder op en nog even en de bevolking van onze planeet smelt weg. Natuurlijk is het spannend of de wereld eraan gaat of niet, maar vooral de onderlinge spanning in de boot is om te snijden.
Mocht de wereld voorlopig nog niet vergaan:
In hetzelfde jaar als Voyage to the Bottom of the Sea, kwam nog een rampenfilm uit: The Day the Earth Caught Fire (1961). Hierin wordt het ook behoorlijk warm op Aarde en dit komt doordat de Aarde steeds dichter naar de zon opschuift. Een journalist komt achter de ware oorzaak: de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten hebben in het geheim atoomproeven gedaan op de zuidpool en nu is de Aarde uit haar koers geraakt. Maarja, nu de reden bekend is, blijft nog wel het feit dat de wereld langzaam wegsmelt. Let u ook op een erg jonge Michael Caine als politiemannetje.
Aardige trivia bij het indrukwekkende "9/11" is dat deze film de enige beelden heeft van de eerste vliegtuiginslag, niemand anders heeft beeld van de eerste aanslag. En dat uit puur toeval!
Als ik 15 jaar later geboren was, had 2012 die lijst misschien wel aangevoerd. Nu haalt ie de top 10 niet.
heb after hours al gezien en de film stond me aan.