Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

08/12/2009

Harry Potter and the Half-Blood Prince (Blu-Ray)

Pot, Potter, Potst

De Potter-serie nadert zijn einde. De schattige kindjes van het eerste deel zijn nu behaard, bebaard en ontgroend. De magische, vrolijke stijl heeft plaatsgemaakt voor een donkere beschouwing van levenservaringen: de confrontatie met echt gevaar, de echte wereld en echt verlies. De wending die regisseur David Yates met het vijfde deel al inleidde, vormt nu de basis van dit zesde deel. Maar leent deze stokzwiepende puber zich voor dit soort serieuze onderwerpen?




Het is een onrustige tijd in de tovenaarswereld; het is vastgesteld dat de duistere Voldemort teruggekeerd is en dat zijn acties allesbehalve voorspelbaar zijn. Desalniettemin moet Harry Potter naar Zweinstein om zijn opleiding te hervatten. Nieuw dit jaar zijn de 'bijlessen' van schoolhoofd Perkamentus. Hij heeft wat verrassingen voor de jonge Potter in petto, die hem hopelijk klaarstomen voor de confrontatie die hem te wachten staat. Samen met het schoolhoofd duikt Harry in het verleden van de duistere heer Voldemort, om meer over zijn oorsprong te weten te komen. Ondertussen, in het heden, zijn er ook de nodige spanningen: verliefdheid, jaloezie en dergelijke spelen een grotere rol dan ooit nu onze helden een leeftijd hebben bereikt die ze blootstelt aan deze emoties.
 
In het begin was de Potter-serie nog een vrolijk special effects-feestje met veel gelach en hoge stemmetjes. Die sfeer verdween echter toen Alfonso Caurón ten tonele trad met formidabele derde deel, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Daarna maakte Mike Newell van het vierde deel, Harry Potter and the Goblet of Fire, een film die het duistere wat algemener en minder persoonlijk aanpakte; verreweg het meest angstaanjagende deel in de serie. De laatste vier films, waaronder deze zesde, worden gemaakt onder de leiding van David Yates. Zijn stijl leunt richting persoonlijke uitdiepingen en minder richting die heisa eromheen; uiteraard worden er uitzonderingen gemaakt voor een film als deze, zodat actiejunkies ook redelijk aan hun trekken kunnen komen.
 
Het komt in deze film al een beetje aan het licht welke kant het einde nu opgaat. The Half-Blood Prince is, evenals het boek, een aanloop naar de sprong die in het laatste boek wordt gemaakt. Nu is het goed om te zien dat de personages in de film echte diepte en emotionele waarde krijgen, in tegenstelling tot de typetjes die ze speelden in de eerste twee delen, maar het is niet een richting die goed bij Potter past. In een wereld van draken, behekste bezems en vervloekte amuletten wordt er simpelweg te veel tijd besteed aan de gevoelens van de personages. Fantastische omschrijvingen van Rowling in de boeken zijn niet krachtig of spannend genoeg vertaald, waardoor men snakt naar meer actiescènes, zoals de spetterende opening.
 
David Yates' aanpak van de heer Potter is een interessante en zeker een die het kijken waard is. Het zesde boek leent zich goed voor zijn keuze om het verhaal meer te richten op karakterontwikkeling. Desalniettemin lijken de onderwerpen waar de film zich mee bezig houdt meer bij- dan hoofdzaak; een probleem waar eerdere Potters gelukkig niet mee kampten. Het contrast tussen de intense actie en subtiele achtergrondinformatie, die juist zo van belang is voor de afloop van de reeks, is te groot, en laat de kijker vaak met een whiplash achter. Wat de teleurstelling nog enigzins beperkt, is een prachtige soundtrack van Nicholas Hooper die zeker in de buurt komt van de kwaliteit van John Williams' composities voor de eerste drie films.

De Schijf
Warner heeft veel aandacht besteed aan deze Blu-Ray Disc, en dat is zeker te merken. De film staat in 1080p op de schijf. Het beeld is licht aangepast van zijn originele aspect ratio van 2.35:1 naar een aspect ratio van 2.40:1, maar dit is vrijwel niet te merken. De donkere kleuren waar de film gebruik van maakt komen vol en goed gecontrasteerd over, en al is het beeld soms wat korrelig, er is altijd de gewenste scherpte waarvoor je de schijf zal kopen. Het geluid is, uiteraard, dik in orde; zeker met een film als deze is een surround set eigenlijk onmisbaar. Vooral de scène waarin de personages Zwerkbal spelen, een sport waar veel bezems en ballen aan te pas komen, maakt uitbundig gebruik van het systeem. Zeker zo'n film waarvoor men het systeem aanschaft, dus.
 
Zoals op vele Warner-schijven is ook hier een Maximum Movie Mode aanwezig. Tijdens de film duikt af en toe een pop-up schermpje op waar achtergrondinformatie belicht wordt, afhankelijk van welke scène zich afspeelt. Zo nu en dan is er ook de mogelijkheid een Focus Point af te spelen, een kort filmpje over de desbetreffende scène, maar uiteindelijk zijn deze niet de moeite waard om telkens uit de film te stappen. Je kan ze ook los kijken en dat is dan ook zeker aan te raden.
 
Op de tweede schijf staan verwijderde scènes (10 minuten, HD), waarvan op het eerste gezicht niet echt duidelijk wordt waarom ze verwijderd zijn; audiocommentaar was zeer handig geweest. Ook een zeer interessante documentaire over J.K. Rowling's leven is aanwezig. We volgen haar in de periode dat ze de ruim tien jaar durende Potter-serie afrond, waarin haar doelen en moeizame jeugd aan het licht komen. Het is een zeer intieme kijk in het leven van de schrijfster, en mijn complimenten naar Warner voor het toevoegen van deze documentaire. Daarnaast natuurlijk de achter-de-schermenbeelden waarin de cast verschillende aspecten van de films nader onderzoekt; stukjes over de montage en regie verduidelijken heel wat, maar de rest is meer trivia dan echt informatie. De flauwe grappen van de presentators komen ongemakkelijk, ingestudeerd en onnodig over, en het is een beetje vreemd dat dit van belang wordt geacht als de film zelf een keuring van 12 jaar heeft gekregen. Verder nog wat snelle interviews en een kijkje in het Harry Potter-pretpark dat in Florida gebouwd wordt. Zeker als u dit direct na de documentaire over Rowling kijkt, oogt het plan schandalig algemeen. Een sneak peek naar de volgende Potter-film, die in november 2010 verschijnt, is op de Europese uitgave niet aanwezig.
 
Verder mag de BD-Live functionaliteit niet over het hoofd gezien worden: er is de mogelijkheid je eigen audiocommentaar op te nemen en dat te publiceren, maar het nut ervan, dat is natuurlijk heel wat anders. Gezien de fans niet echt veel kúnnen zeggen over de film, is dit een vrij overbodige toevoeging en ik zie mezelf niet zo snel audiocommentaar van een wildvreemde aanzetten; laat staan dat ik er beelden van wil zien. Wél interessant: op 12 december vindt de allereerste wereldwijde Live Community Screening van de film plaats. Daniel 'Potter' Radcliffe en regisseur David Yates zullen live vragen van fans beantwoorden en informatie over de film delen terwijl de kijker thuis de film kijkt. Een leuke mogelijkheid en ik kijk uit naar hoe het zal verlopen.
 
Tenslotte is er de mogelijkheid een Digitale Kopie van de film te downloaden; deze functie is echter alleen weggelegd voor gebruikers van Windows XP of hoger, een beetje discriminerend tegenover het groeiende aantal Mac-gebruikers. 



Blu-ray

18/11/2009

Warner Bros.

1080p 16x9 2.4:1

Dolby TrueHD 5.1 Engels, Dolby Digital 5.1 Engels, Nederlands, Vlaams, Frans, Portugees, Spaans, Italiaans, Duits, Audiodescriptief 2.0 Engels

Nederlands, Frans, Fins, Deens, Duits, Italiaans, Noors, Spaans, Zweeds, Portugees

Plaats uw reactie

Ralph op 09/12/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
Voor mij blijft deel 3 toch de beste. Deel 4 was echt té gehaast en ik irriteer me er aan dat er in iedere film (ken de boeken niet) weer totaal nieuwe dingen (spreuken, wezens, etc.) verzonnen worden. Deel 6 voelt zo niet als een geheel met deel 1.

Het zijn entertainende films dat wel, maar voor mij niets meer dan dat.
Kees van Dijkhuizen op 09/12/2009

Voornaamste blame gaat dan denk ik naar de regisseurs. Deel 5 voelt namelijk zeker een voorganger van 6 en hetzelfde geldt voor de eerste twee. Ze hadden Caurón gewoon 4 ook moeten geven, Newell 5 en 6 en dan Yates 7. De stijlen lenen zich er wel voor, vind ik.
Christian op 10/12/2009

Ik kan niet meepraten over deel 5 en 6 want ik ben bij deel 4 een beetje de interesse verloren in het wereldje van Potter. Waarom weet ik zelf niet eens ;) Misschien dat ik het tot daar allemaal toch nog iets te kinderlijk ervoer. Ik denk als alle delen eenmaal uit zijn, dat ik ze eens van begin tot eind ga kijken.
Kees van Dijkhuizen op 10/12/2009

Wordt een lange zit, Christian. Ik ga met kerst ze maar weer eens bekijken; na elke nieuw vervolg kijk je toch weer anders naar zo'n film.
Kees van Dijkhuizen op 13/12/2009

Ik heb gisteren de eerste Live Community Screening bijgewoond: viel erg tegen. Men kon live vragen stellen maar ze behandelden er zo veel dat ze vaak wel heel ver van de film af aan het lullen waren, over ontbijten en gestoorde fans. Soms kwam er wel een goede vraag langs, maar mijn voornaamste klacht was dat het niet zo zeer over de film ging, maar over de franchise. Gemiste kans; ik hoop dat screenings van bv The Dark Knight met Christopher Nolan dat beter doen.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.