Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

23/09/2010

Anneke Blok

Anneke Blok

Eenzame zakenvrouw

Eenzame zakenvrouw
De Nieuwe Moeder

Dat Paula van der Oest het beste in Anneke Blok naarboven haalt, wordt onder andere bewezen door het door Van Der Oest geregiseerde Tiramisu (2008), waarmee Blok haar tweede Gouden Kalf won. Ook in Van Der Oests eerste lange speelfilm De Nieuwe Moeder (1996) heeft Blok een rol. De Nieuwe Moeder is een roadmovie over de Letse Juris (Janis Reinis) en zijn zoontje Elvis (Arys Adamsons), die in Nederland op zoek gaan naar Marie, Juris' penvriendin uit de jaren zestig. De vraag hoe en of Juris en Elvis Marie zullen vinden staat op de tweede plaats: De Nieuwe Moeder is een schets van Nederland, vanuit het perspectief van een vreemdeling.

Anneke Bloks rol in De Nieuwe Moeder is een prachtig voorbeeld van hoe zij kan schitteren in een miniscule bijrol. Blok is Karin, een vrouw die Juris ontmoet tijdens een bruiloft waar hij zomaar komt binnenlopen. Ze dansen tussen de overige gasten, alsof ze elkaar al jaren kennen. Hij begint in het Lets tegen haar te praten. Karin luistert en kijkt hem aan alsof ze hem begrijpt. Wanneer hij haar Sophie noemt, stelt ze zich voor als Karin. Juris vlucht.

Later komen ze elkaar weer tegen. Juris en Elvis staan te liften, Karin pikt ze op. In Karins strak ingerichte appartement weet Blok in enkele minuten over te brengen wie haar personage is. Paniekerig probeert ze de rommel op te ruimen en een goede indruk op Juris te maken. De enkele minuten dat Karin te zien is, weet Blok indruk te maken: op sterke wijze zet ze een eenzame zakenvrouw neer, die op zoek is naar liefde en zich desnoods in de armen zal storten van een vreemdeling.

Pagina's     1     2     3     4    
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.