Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

28/09/2011

Hotdocs

Hotdocs
5 oktober 2011
De wereld waarin wij leven is soms vreemder dan je kunt verzinnen. Reden genoeg om te beginnen met de serie Hotdocs. Iedere eerste woensdag van de maand is in ForumImages een importdocumentaire te zien die het afgelopen jaar opzienbarend is gebleken of de tongen heeft losgemaakt. De documentairefilm is op een of andere manier nog altijd een ondergeschoven kindje binnen de filmwereld, wat verbazend is, want zij heeft minstens zoveel te bieden als haar fictionele broertje. Op woensdag 5 oktober worden in dit kader twee bijzondere documentaires vertoond over de relatie van nieuwe media tot de sociale ruimte. 

Because We Are Visual
(Gerard Jan Claes & Olivia Rochette, België, 2010, 47 min)

Dagelijks komen er op youtube honderden dagboekfilmpjes bij. In deze zogenaamde ‘videoblogs’ of kortweg ‘vlogs’ worden zowel simpele, dagelijkse voorvallen als ook de meest intieme ontboezemingen vastgelegd en vervolgens met de wereld gedeeld. Deze documentaire is een collage van dit soort filmpjes die aaneengeregen zijn met atmosferische ambientmuziek. Volgens de makers laat “deze documentaire de kijker kennismaken met dit hedendaagse verschijnsel en focust op de ervaring van de lichamelijkheid binnen de virtuele ruimte.” Because We Are Visual is een poëtische documentaire die de kijker onderdompelt in een wereld van fragmenten die aan elkaar zijn gelijmd door de thematiek van menselijke eenzaamheid en de behoefte aan sociaal contact.



Because we are visual wordt gevolgd door:

People I Could Have Been and Maybe Am
(Boris Gerrets, Nederland, 2010, 53 min)

De openingstitel van de film begint met een onderzoeksvraag: “What would it be like, to enter into the life of a complete stranger?” Gewapend met de camera in zijn mobiele telefoon tracht Boris Gerrets door de muren van het anonieme Londense stadsleven te breken. Op straat vindt hij drie subjecten die de hoofdpersonen worden in zijn film: Steve, een dakloze drugsgebruiker die vervreemd is van zijn dochter, Sandrine, een voluptueuze Braziliaanse, alleenstaande moeder die naarstig op zoek naar een echtgenoot en ‘Precious’ een zangeres en dichteres. Langzaam wordt de filmmaker steeds meer meegezogen in de levens van zijn subjecten en wanneer hij in bed belandt met Sandrine, verandert hij van observator in participant. De camera werkt aan de ene kant als katalysator, aan de andere kant als een obstakel om de personen echt te leren kennen. Het filmen creëert bepaalde gebeurtenissen maar smoort tegelijkertijd ook andere in de kiem. Met People I Could have Been and Maybe Am gaat Gerrets een interessant sociaal experiment aan waarbij tevens de grenzen van de documentairefilm worden opgezocht.



Because We Are Visual en aansluitend People I Could Have Been and Maybe Am.
Woensdag 5 oktober 2011 – 20:30 uur
ForumImages
Hereplein 73
9711 GD Groningen
Prijs: € 5,50 (Studenten € 4,50)
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.