Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

Tuurlijk weten wij wel waarover we praten (soms dan...), maar er zijn er altijd bij die het toch echt beter weten. Dan kunnen wij wel een pooohging wagen, maar het is nog beter dan te rade te gaan bij de echte kenners. Of zoals wij dat bezigen: De Cooohnnaisseurs.

Tuurlijk weten wij wel waarover we praten (soms dan...), maar er zijn er altijd bij die het toch echt beter weten. Dan kunnen wij wel een pooohging wagen, maar het is nog beter dan te rade te gaan bij de echte kenners. Of zoals wij dat bezigen: De Cooohnnaisseurs.

27/10/2011

De Cooohnnaisseurs: Amsterdam Film Week 2011

De Cooohnnaisseurs: Amsterdam Film Week 2011

Amsterdam had al het IDFA, uiteraard Imagine en het World Cinema Amsterdam (en uiteraard hier en daar nog andere fijne kleinere festivals), maar een gewoon, of moet ik zeggen breed filmfestival kon u nog niet vinden in de hoofdstad. Totdat drie heren opstonden om dat te veranderen. Filmproducent Matthijs ten Berge, filmmarketingmanager Fulko Kuindersma, grafisch ontwerper Ferry van Zijderveld en publiciste Maria Lam staken de hoofden bij elkaar, gooiden de schouders eronder en Amsterdam Film Week was geboren.

Amsterdam Film Week poster 2011Van 1 t/m 6 november treft u dan ook nu grooohte films aan in Amsterdam rondom het Leidseplein tijdens Amsterdam Film Week. Oscarfilms, Golden Globefilms, films die hoge ogen gooiden tijdens festivals als die van Cannes, Berlijn en het TriBeCa filmfestival. En uiteraard wordt er ook gekeken naar het nieuwe werk en wordt zodanig een selectie van films gepresenteerd die wellicht de winnaars zijn van het komende filmseizoen.

1 november geeft Roman Polanski's Carnage het startschoooht en 6 november zal Hasta La Vista de boel afsluiten. Daartussen zit het uiteraard barstensvol met films waaruit u een keuze moet maken. Voor wat hulp daarbij vroegen we de cooohnnaisseurs Fulko Kuindersma, directeur Amsterdam Film Week en Maria Lam, manager marketing & publiciteit om hun tips.

Fulko Kuindersma

Margin Call

Een spannende thriller, die zich afspeelt aan de vooravond van de financiele crisis.  Jonge regisseur JC Chandor heeft een wereldcast in handen met Kevin Spacey, Paul Bettany, Stanley Tucci, Demi Moore en Jeremy Irons. Terecht genomineerd voor een Gouden Beer in Berlijn. Een ongelooflijk kijkje in de keuken van een bank in paniek: wie moet er gespaard worden: het bedrijf of de clienten? Shocking: gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Na het zien van de film denk je wel twee keer na voordat je je spaarcentjes naar de bank brengt...

woensdag 02-11 18:00 | City 4
donderdag 03-11 20:30 | City 7
zaterdag 05-11 17:15 | City 2
zondag 06-11 10:15 | City 3Tinker Tailor Soldier Spy

Eerste Engelstalige film van briljant Zweeds regisseur Tomas Alfredson. Persoonlijk houd ik enorm van verhalen met gepensioneerde geheim agenten die weer in actie komen voor een laatste zaak - zoals ook hier het verhaal gaat. In de tijd van de Koude Oorlog wordt Gary Oldman (die de rol speelt van de gepensioneerde George Smiley) gedwongen in actie te komen om een Sovjet-agent binnen de hoogste regionen van de M16 te ontmaskeren. Getipt voor 'n Oscar!

woensdag 02-11 15:45 | City 2
donderdag 03-11 17:45 | City 7
vrijdag 04-11 19:00 | City 3
zaterdag 05-11 15:30 | City 3The King's Speech

In het award-seizoen net gemist in de bioscoop - maar lijkt me briljant. Ik heb hem thuis op DVD liggen, maar wil hem graag nog op groot scherm zien. Bijzonder verhaal, ijzersterke acteurs, dit kan niet misgaan. Verheug me erop!

vrijdag 04-11 15:45 | City 2
zaterdag 05-11 10:00 | City 3
zondag 06-11 10:30 | City 5Wok+Wine @ AFW

Dit is zo'n fantastisch concept! Een man & een wok die de hele wereld over reizen. Het begon ooit als een offline sociaal netwerk-happening, maar eigenlijk is gewoon een supercool evenement, voor iedereen. We zijn er trots op dat we een Wok+Wine evenement hebben op Amsterdam Film Week: er wordt een film gekeken, op een bijzondere  (geheime) locatie aan een statafel met uitgespreide bananenbladeren gewokte Garnalen gegeten en natuurlijk veel wijn gedronken! Op vrijdag- en zaterdagavond.

Maria Lam

Like Crazy

De grote winnaar op Sundance dit jaar, van jonge (28!) regisseur Drake Doremus.  Het verhaal van een lange afstands-relatie, tussen een Britse uitwisselingsstudente en een Amerikaanse jongen. Het lijkt op een enorm simpel en clichematig verhaal, maar Doremus weet op een of andere manier de film heel bijzonder en meeslepend te maken: de liefde lijkt puur en onmogelijk. Je weet hoe ze zich voelen, want wie heeft dit niet ooit meegemaakt? Herkenbaar en mooi, zo goed!

donderdag 03-11 21:30 | City 3
zaterdag 05-11 17:15 | City 5
zaterdag 05-11 19:00 | City 6
zondag 06-11 15:45 | City 7Circumstance

Een indrukwekkende film over twee prachtige vrouwen in Iran - een lust voor het oog, voor mannen en vrouwen! De film is opgenomen in Libanon - hij had nooit in Iran geschoten kunnen worden om verschillende redenen: de film is kritisch naar het regime en mannen en vrouwen acteren samen (en raken elkaar zelfs aan!). Het lesbische thema en stevige soundtrack maken de film uniek en verrassend. De film is veel toegankelijker dan hij in de eerste instantie lijkt, het verhaal is mooi en het ijzersterke spel weten tot op de laatste minuut te boeien.

woensdag 02-11 21:00 | City 1
zaterdag 05-11 13:00 | City 7
zondag 06-11 16:00 | City 4Martha Marcy May Marlene

Kan niet wachten: iedereen is lyrisch over hoofdrolspeler Elizabeth Olsen (Jawel, zusje van de Olsen twins). Elizabeth speelt Martha, die net een cult heeft ontvlucht en hier dramatische psychische gevolgen van ondervindt. De film draait vanaf maart 2012 pas in de Nederlandse bioscopen heb ik begrepen - en Olsen wordt getipt voor een Oscar voor deze rol. Geen lichte kost, maar ik verwacht dat-ie meer dan de moeite waard is.

vrijdag 04-11 22:00 | City 6
zaterdag 05-11 12:45 | City 2The Night of The Artist

Ik HOU van thema feesten! Op vrijdagavond 4 november vindt 'The Night of The Artist' plaats. We kunnen dan eerst in Pathe City de prachtige 'stille' zwart/wit film The Artist (winnaar beste acteur in Cannes)  kijken, en daarna vindt er een 'Roaring Twenties' feest plaats in de Stadsschouwburg. Hadewych Minis, supporter van Amsterdam Film Week geeft een speciaal optreden. Ik hoop dat iedereen uitpakt en verkleed komt, de locatie is fantastisch en partyprogrammeurs KISS en PARTi zorgen ongetwijfeld voor een supergoede set.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.amsterdamfilmweek.com

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.