Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

01/11/2011

Hotdocs - Deux de la vague

Hotdocs - Deux de la vague
2 november 2011 t/m
De wereld waarin wij leven is soms vreemder dan je kunt verzinnen. Reden genoeg om te beginnen met de serie Hotdocs. Iedere eerste woensdag van de maand is in ForumImages in Groningen een importdocumentaire te zien die het afgelopen jaar opzienbarend is gebleken of de tongen heeft losgemaakt. De documentairefilm is op een of andere manier nog altijd een ondergeschoven kindje binnen de filmwereld, wat verbazend is, want zij heeft minstens zoveel te bieden als haar fictionele broertje. In dit kader – en ter gelegenheid van het Frans Filmfestival Ciné Premières – wordt op woensdag 2 november de documentaire Deux De La Vague vertoond.


Deux De La Vague
(Emmanuel Laurent, 2010, 91 min. Frans gesproken, Engels ondertiteld)

De liefde voor de cinema bracht François Truffaut en Jean-Luc Godard bij elkaar. Beiden schreven ze in Parijs voor het toonaangevende "Cahiers du Cinema", waarin ze hun eigenzinnige ideeën over de filmkunst uiteenzetten. Toen Truffaut in 1959 met zijn Les quartre cents coups op het filmfestival van Cannes een enorme zege behaalde, spoorde hij zijn vriend aan om ook de camera ter hand te nemen. Een jaar later zou À bout de souffle, geschreven door Truffaut en geregisseerd door Godard, al even lovend worden onthaald door het publiek. Een nieuwe golf binnen de cinema was geboren en de twee filmmakers zouden elkaar blijven steunen totdat er aan hun vriendschap een einde kwam in 1968.

Godards politieke denkbeelden werden steeds radicaler en hij wilde niets meer te maken hebben met de ‘apolitieke bourgeois mentaliteit’ van Truffaut. De jonge acteur Jean-Pierre Leaud die in veel films van beiden speelde, raakte verscheurd door de ruzie. De documentaire vertelt aan de hand van archiefmateriaal het bijzondere verhaal van de opkomst van deze twee rebellerende filmmakers en de manier waarop hun golf van vernieuwing uiteindelijk stuksloeg.    


Wie wat en waar:
Woensdag 2 november – 20:30 uur
ForumImages,
Hereplein 73
9711GD Groningen
Prijs: € 5,50 (Studenten € 4,50)  
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.