Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

07/11/2011

L'uomo Che Verrą

De hel van Marzabotto verfilmd

De meest aangrijpende gebeurtenis op Italiaans grondgebied, de slachting van Marzabotto (1944), is verfilmd in het uit 2009 afkomstige, Italiaanse oorlogsdrama L'uomo Che Verrà (Engels: The Man Who Will Come). Inmiddels bekroond met diverse prestigieuze prijzen waaronder de Grote Juryprijs van het Italiaanse Filmfestival in Rome, is de film nu in Nederland beschikbaar op DVD.Marzabotto, 1944. In het bergachtige gebied ten zuiden van Bologna volgen we de 8-jarige Martina en haar gezin. Ze proberen te overleven in deze moeilijke tijden van oorlog. Martina praat niet meer sinds haar jonge broertje in haar armen stierf. Haar moeder is weer zwanger en ze wacht met spanning de komst af van de nieuwe baby.

Ondertussen is de Waffen SS steeds meer aanwezig in het dorp en een aantal dorpsbewoners vormen het lokale verzet. Helaas kunnen ze maar weinig doen als plotseling de nazi's massaal Marzabotto intrekken om een bloedbad aan te richten en daarbij niemand sparen, zelfs kinderen niet. Martina weet te ontvluchten en doet er alles aan om het pasgeboren kindje in veiligheid te brengen.

L'uomo Che Verrà is een film over een uiterst ontroerende gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. Niet geheel waarheidsgetrouw maar wel indrukwekkend, al is het alleen maar om je bewust te zijn dat ook in Italië gruwelijke dingen onder burgers plaatsvonden. De rol van Martina, gespeeld door Greta Zuccheri Montanari, is verbluffend voor deze leeftijd - zeker gezien het feit dat ze niet praat in de film en het vooral van haar gezichtsuitdrukkingen moet hebben.

Met een wat vlotter script en een betere karateruitwerking was dit ongetwijfeld een hartverscheurend en prachtig drama geworden. Helaas is de film met zijn twee uur (waarvan er 75 minuten weinig gebeurt) gevoelsmatig veel te lang. Wanneer de nazi's het dorp binnenvallen, komt de vaart er goed in maar juist dan bekruipt het gevoel dat de film afgeraffeld wordt. Het is een film die het voornamelijk moet hebben van het acteerwerk van de kleine hoofdrolspeelster en de authentieke weergave van het gelovige Italië uit jaren '40, maar die uiteindelijk menig kijker niet lang zal beklijven.

De schijf
Dat geldt ook voor het schijfje, dat ondanks het prima beeld en geluid, helaas geen bonusmateriaal kent. Een mooie documentaire of historische info over deze al vrij onderbelichte gebeurtenis was zeer welkom geweest.
DVD

06/10/2011

A-Film

2.35:1 (16:9) Widescreen

Dolby Digital 5.1 (Italiaans)

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.