Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

22/12/2011

Green Lantern

Rode lantaarn drager

Martin Campbell, de regisseur die Zorro, James Bond en Mel Gibson succesvol wist te reïntegreren in de filmwereld; die een verhaal van DC Comics (Batman, Superman) verfilmde, met de destijds People Magazine’s ‘sexiest man alive’ in de hoofdrol. Succes verzekerd? Toch niet. Green Lantern schraapte zijn winst bij elkaar (dus een succes en het vervolg staat al in de steigers), maar artistiek gezien wist de film, in een periode waarin de lat voor superhelden films niet heel hoog lag (Iron Man 2, Jonah Hex, The Green Hornet), niet boven het maaiveld uit te steken.




Hal Jordan (Ryan Reynolds) is straaljagertestpiloot en bijzonder gecharmeerd van zijn baas, Carol Ferris (Blake Lively). Hij probeert al een tijdje indruk op haar te maken, maar slaagt hier pas echt in wanneer hij een ring krijgt van een buitenaards wezen dat op aarde neerstortte. Luttele seconden voor zijn dood rekruteert de alien Hal voor een intergalactische politie-eenheid die als hoofdtaak het waarborgen van de vrede in het universum heeft en als enige wapen de eigen wilskracht tot beschikking heeft. Het is niet verwonderlijk dat u de draad kwijt bent. Laten we een stapje terug doen: lang, lang geleden werd het universum gecreëerd door wijze wezens genaamd The Guardians. Deze halfdoorzichtige en uiterst intelligente wezens hebben het universum opgedeeld in 3600 sectoren. Om de vrede te bewaren tussen de sectoren hebben de Guardians een soort politiekorps in het leven geroepen met uit elke sector een afgevaardigde. Het korps heet het Green Lantern-korps. Ze beschikken allemaal over een ring die hen in staat stelt met hun wilskracht alles te maken dat ze kunnen bedenken: wapens, voertuigen en bijzettafels, het kan allemaal.

In het universum zweeft een wezen rond dat Parallex heet (en een stem heeft die veel lijkt op die van Clancy Brown), op angst teert en zielen opzuigt, met als doel hier alleen maar machtiger van te worden. Green Lantern Abin Sur (Temuera Morrison) van Sector 2814 komt hem tegen in zijn ruimteschip en verliest het gevecht. Stervende stort hij neer op aarde en zal voor zijn dood een waardige opvolger moeten vinden. U raadt het al (en ik heb het hierboven reeds verklapt): die opvolger is Hal Jordan. Jordan, niet eens wetende dat er zoiets als buitenaards leven bestaat, schrikt zich een hoedje wanneer hij, na het in ontvangst nemen van de ring, naar de planeet Oa wordt gevlogen. Jordan is de eerste aardbewoner ooit die de eer heeft toe te treden tot het korps en hij wordt dan ook met de nodige scepsis ontvangen, met name door de nukkige Sinestro (Mark Strong). Jordan begint zijn training onder leiding van Tomar-Re (stem van Geoffrey Rush) and Kilowog (stem van Michael Clarke Duncan), want er is werk aan de winkel. Parallex moet worden verslagen en het voortbestaan van het universum is in gevaar.

Ook dichter bij huis is het hommeles. Het lijk van Abin Sur is door de Amerikaanse overheid in het geheim naar een geheim lab gebracht voor onderzoek. Senator Robert Hammond (Tim Robbins) zet zijn intelligente zoon Hector (Peter Sarsgaard) op de zaak. Tijdens de autopsie krijgt Hector via het lijk van Abin Sur een stukje van Parallex binnen. Hector ontwikkelt hierdoor allerlei vreemde krachten, maar krijgt als bijwerking wel een enorm groot hoofd en hij verandert in een gemenerik die samenwerkt met Parallex. Ondertussen twijfelt Hal Jordan aan zijn roeping, bloeit de romantiek met Carol op en zal hij niet moeten vergeten de wereld en het universum te redden.

Het is spijtig dat eigenlijk elke superheldenfilm wil beginnen met een origineverhaal. Aangezien de Green Lantern-comic vast niet bij iedereen deel was van zijn of haar opvoeding, is dit ook wel nodig. Je kunt niet zo maar een personage op laten duiken dat kan vliegen en groene konijnen uit zijn ring kan toveren. Green Lantern bestaat al ruim zeventig jaar en heeft tal van interessante verhaallijnen gehad (waarvan in één Hal Jordan een moordende slechterik werd na de vernietiging van zijn stad). Deze komen allemaal niet aan bod en we worden vrij rustig ingeleid in het universum van de strips, om vervolgens vrij snel klaar te zijn met het daadwerkelijke redden van de wereld. Vooral het einde van de film valt nogal tegen. Het personage Parallex is best een eng wezen, maar elk zichzelf serieus nemend wereldvernietigeraar zou beter voorbereid de strijd met een Green Lantern aan  moeten gaan.

Het romantisch subplotje komt niet helemaal uit de verf (terwijl Renolds en Lively wel een relatie aan de film overhielden) en ook het familiedramatisch geneuzel voelt geforceerd aan. Allemaal producten van een slecht in elkaar stekend script, want verder is de film meer dan prima. De hele wereld van Oa en het volk dat daar rondloopt ziet er fantastisch uit. De make-up is goed en de CGI is indrukwekkend. Het is dat je weet dat de film niet is opgenomen op een andere planeet, want je zou kijkend naar het eindproduct niet vermoeden dat het overgrote merendeel van de film is opgenomen voor een blue screen (niet eens een green screen). Zelfs het pak en bijbehorend ooglapje zijn digitaal op Ryan Reynolds' lichaam getoverd.

Aan de acteurs ligt het ook niet. Ryan Reynolds doet waar hij goed in is, maar vooral Mark Strong en Peter Sarsgaard hebben de ruimte om zich in de kijker te spelen. En dat doen ze erg vermakelijk. Green Lantern is een matige superheldenfilm, waar op basis van het bronmateriaal en het talent dat voor en achter de camera aan de film heeft gewerkt, veel meer in had gezeten.

De schijf
De Bluray van Warner Bros is erg goed. Leuke bijkomstigheid is dat hij een groen hoesje heeft, maar de inhoud van de schijf is interessanter. Ten eerste staat er naast de 114 minuten durende bioscoopversie een extented cut op met negen minuten meer materiaal. Verder is er de documentaire ‘Focus Points’ (49 min.). Hierin wordt heel gedetailleerd ingegaan op het ‘making-of-en’ van Green Lantern: de make-up, de special effects, de stunts, de art-direction, kostuums. Omdat de film vooral uitblinkt in hoe hij eruit ziet, is deze documentaire meer dan de moeite waard.

De documentaire ‘The Universe According to Green Lantern’ (20 min.) gaat in op de comics achter de film: het begin van het verhaal, de verschillende personages, de stijlen van de verschillende schrijvers en tekenaars. Wanneer men al de interessante personages en verhaallijnen die door de jaren heen in de comics zijn verschenen de revue ziet passeren, besef je des te meer dat de film een gemiste kans is. Natuurlijk moet het personage in een ‘origineverhaal' worden geïntroduceerd aan een nieuw publiek, maar door deze matige uitwerking is de kans dat er vervolgfilms komen die wel spannende materie kunnen behandelen kleiner geworden. Maar aangezien de film uiteindelijk winst heeft gemaakt, is het niet onlogisch dat er een vervolg is aangekondigd voor 2013.

‘Ryan Reynolds becomes the Green Lantern’ gaat zoals u afgaande op de titel wellicht zou verwachten over acteur Ryan Reynolds en hoe geschikt iedereen Ryan Reynolds wel niet vindt voor de rol van Hal Jordan. Het zou natuurlijk een beetje raar zijn als ze zouden zeggen: ‘nah, het kan er mee door. Echt heel erg geschikt is hij niet’. Verder zien we hoe Reynolds stunts doet, lacht met Blake Lively en een plastic omhulsel laat smeren.

De ‘Deleted Scènes’ (7 min.) zijn leuk om een keer te bekijken, aangezien ze nog niet of nauwelijks gepostproduced zijn. We zien dus een matig computergeanimeerde hamster; Ryan Reynolds en Mark Strong in hun stippenpak doen alsof Geoffrey Rush tegen hen praat en een niet heel angstaanjagende versie van Parallex. In de Verenigde Staten loopt de serie inmiddels, maar op de schijf staat ook een preview voor ‘Green Lantern: The Animated Series’ (6 min.). Hierin zien we enkele scènes van hoe de serie eruit gaat zien en krijgen we het niveau van de humor te horen (niet heel hoog). ‘Justice League #1: Digital Comic’ is een 8 minuten durende digitale comic van de Justice League. Wat The Avengers is voor Marvel is dit voor DC Comics. In de comic komen namelijk personages als Batman, Green Lantern en Superman samen in Gotham City. Grappig, maar als u geïnteresseerd bent in de comic kunt u beter de papieren versie opzoeken om op uw gemak de mooie tekeningen te bekijken.

Kers op de taart, neusje van de zalm of de beste extra op de bluray is de ‘Maximum Movie Mode: Green Lantern’s Light’. Het is tevens de meest tijdrovende extra. Als bluraykijker kent u vast het principe wel. U kijkt de film nog een keer, maar dan met een klein schermpje dat steeds onderaan het beeld verschijnt met extra informatie over de film. Interviews met de makers, stills van de film en storyboardontwerpen en allerlei leuke trivia. Ook kunt u heel interactief met een enkele druk op de knop de losse, hierboven reeds besproken ‘Focus Points’ bekijken. Het hele principe is een mix tussen een commentaartrack (zó 2010) en een traditionele making of. De extra’s zijn netjes ondertiteld en ook het geluid van de film wordt zacht gezet zodat je de extra’s kunt verstaan.

Na het kijken van Bluray-extra’s weet u meer van Green Lantern dan u op één verjaardagsfeestje kunt vertellen. Of het wenselijk is om zoveel te weten van een film als Green Lantern is twijfelachtig, maar wanneer u dat niet wilt, kunt u er heel interactief voor kiezen ze niet te kijken. De Bluray van Warner Brothers is zoals een Bluray zou moeten zijn. Perfect.





Blu-ray

07/12/2011

Warner Home Entertainment

1080p High Definition, Kleur

DTS-HD Master Audio 5.1, Engels

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.