Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

23/12/2011

Filmorama's alternatieve kerst top-zoveel

Filmorama's alternatieve kerst top-zoveel

De duistere Kerst van John Frankenheimer

De duistere Kerst van John Frankenheimer
Er zijn wat mij betreft twee soorten films die je met de feestdagen kunt kijken: zoetsappige kerstfilms die de feestdagen promoten (It's A Wonderfull Life, A Christmas Carol) en films die Kerst op zijn kop draaien en een duistere tendens brengen om de zoetsappigheid tegen te gaan (Gremlins, Die Hard, Santa's Slay). Reindeer Games doet het onmogelijke, en probeert beide elementen te combineren. Wat volgt is een compleet van de pot gerukte film die door de dubbele boodschap bij vlagen hilarisch is.

Wat begint als een misdaadfilm waarin Ben Affleck bedonderd wordt door de broer (Gary Sinise) van zijn nieuwe vriendin (Charlize Theron) loopt al snel uit in een bankoverval op Kerstavond, waar alle criminelen verkleed zijn als kerstmannen. Tot zover is de film een duistere versie van kerstmis, waarbij John Frankenheimer de criminelen, ellendige rotzakken en miserabele gokkers hun stempel laat drukken op zijn visie van Kerstmis.

Ware het niet dat de film ook de heilzame kerstboodschap promoot binnen het personage van Ben Affleck. Ondanks dat hij tot aan zijn nek in de misdaad zit blijft hij de godganse dag zeuren over chocolademelk bij het haardvuur en vrede op aarde. De film kent meer verrassingen dan een adventskalender met zijn vele plottwists, maar het meest consistente aspect blijft Afflecks liefde voor Kerst. Het einde benadrukt nog eens de hilarische zoetsappigheid van het Amerikaanse kerstfeest, en ondanks de stilistische en plottechnische duisternis blijkt Reindeer Games uiteindelijk het verhaal van een man die langzaam verandert in de kerstman: Tim Allen kan een nieuwe baan zoeken. 
Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9    
Plaats uw reactie

Shirl op 25/05/2014

If not for your writing this topic could be very colvtnuoed and oblique.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.