Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

23/12/2011

Filmorama's alternatieve kerst top-zoveel

Filmorama's alternatieve kerst top-zoveel

Een kerstloze Kerstfilm

Een kerstloze Kerstfilm
Dan doe ik ook nog een laatste duit in het zakje, want deze film geeft mij het ultieme kerstgevoel. Ieder land heeft zo zijn rare kerstfilmgewoontes, films die helemaal niks met kerst te maken hebben. Zo is het in Engeland goed gebruik The Wizard of Oz uit te zenden en in Nederland zijn we terecht zot op Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel. Frankrijk kent ook zo’n titel die totaal los staat van kerst als fenomeen maar die ieder jaar op tv langskomt: La Grande Vadrouille (ongemakkelijke Engelse titel: Dont’ Look Now: We’re Being Shot At). De reden laat zich raden: Kerst is een familiegebeuren en dus wil je films uitzenden die het hele gezin kan zien. Dit is zeker het geval met La Grande Vadrouille, een oorlogskomedie met de twee grootheden Louis de Funès en Bourvil in typerende rollen; eerstgenoemde als dirigent met een kort lontje en laatstgenoemde als de alledaagse sul met een groot hart.

Het werkt wonderwel en met de toevoeging van enkele internationale namen waaronder de Engelsman Terry-Thomas heb je een film die ook de grens over kan. Zo zullen allicht enkele Nederlanders de film kennen, al was het maar vanwege de legendarische scène in een Turks bad: “Tea for two and two for tea.” La Grande Vadrouille is Franse komedie op zijn best en de chemie tussen de twee acteurs is duidelijk zichtbaar. Toegegeven, de plot is ridicuul en de climax vergezocht maar wie mooie plaatjes van zowel Parijs als landelijk Frankrijk wil zien is aan het juiste adres. En het is ultiem escapisme in dagen van feest en drankgelag. Een echte kerstfilm die meer aandacht verdient.

Trailer hier en "Tea for two" hier.


Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9    
Plaats uw reactie

Shirl op 25/05/2014

If not for your writing this topic could be very colvtnuoed and oblique.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.