Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

14/03/2012

Cities of the underworld

De serie Cities of the Underworld, die ondertussen zijn derde seizoen heeft beleefd, wordt uitgezonden op History HD, een kanaal dat in de betaalzone van veel aanbieders zit. Veel mensen zullen het dan ook niet kennen. Het is een interessante serie die archeologie combineert met geschiedenis, en dan verteld op een 21ste eeuw manier. Maar het Amerikaanse tv-sausje dat het heeft gekregen had er van mij duidelijk af gemogen.
Elke aflevering begint met een lopende presentator die door een achteruitlopende cameraman zonder steadycam wordt gevolgd door een stad die dan langzaam bekend wordt gemaakt. Maar dit maakt me misselijk om mee te beginnen. De manier van presenteren is ook van een hoog Amerikaans gehalte, veel woorden als “wow", "catastophy" en "disaster”. Wat volgt is een erg snelle samenvatting van de geschiedenis van de desbetreffende stad. Mooi gemaakt met de 2½D techniek om tekeningen te verlevendigen.

Daarna is het weer aan de presentator om ons ondergronds te nemen; veel steden hebben een of andere ondergronds leven geleid. Denk aan tunnels, grotten, schuilplaatsen en graven. Heel interessant is om te weten te komen waarvoor welke ruimtes allemaal gebruikt werden. Geheime kerken van de protestanten, opiumrokerijen en mensen die gesjanghaid werden (ontvoerd voor de vaart naar Sjanghai).  De presentator gaat vaak met een lokale gids de tunnels en spelonken in maar is zeker niet te beroerd om alleen een onbekende gang in te duiken.

De serie bestaat uit episodes van 42 minuten. Dit om er 14 minuten reclame in te kunnen verwerken, maar dat betekent wel dat ze elke 10 minuten naar een pauze toe werken en dan beginnen met een herhaling. Ik zou liever een publieke versie willen zien, zonder het hoge tempo, onderbrekingen en herhalingen. Het gegeven is er interessant genoeg voor, blijkt ook uit de drie series die al gemaakt zijn. In deze serie worden nog voor de hand liggende plaatsen bezocht als Istanboel, Berlijn en New York. Later worden ook Belize, Ethiopie en Vietnam aangedaan. Helaas gaat ook veel aandacht uit naar illustere mannen als Stalin en Hitler.

In seizoen 3 komt de serie naar Nederland om de vroeg middeleeuwse grotten en tunnels te bekijken van onze voorouders en hun kastelen. Ze gaan plekken bekijken waar mensen lagen weg te rotten en ontcijferen een “nieuw” geheim van de Tempeliers…het is en blijft Amerikaanse televisie.

DVD

14/12/2011

Entertainment One Benelux

16:9

Dolby

Nederlands en nog 16 telen

Plaats uw reactie

Becky op 15/03/2017

Good for you! Best wishes for your campaign and elnaoioe.Irtnicclly, I am an elected member of the seven person city council in my city of 12,000 people. Its been interesting serving on this board for the last three years. Ive learned much about local politics and local politicians, too. Its tough taking positions that dont match those of some of your friends and neighbors, but its been interesting.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.