Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

14/05/2012

Jackie

Roadmovie

Daan en Sofie, een tweeling, zijn opgevoed door hun homoseksuele vaders (sic!). Totaal, out of the blue, komt er een dramatisch telefoontje uit Amerika van hun, tot nu toe, onbekende draagmoeder dat hen noodzaakt daarheen af te reizen. Vooral Sofie (Jelka) dringt hierop aan. Ze smacht naar een moederfiguur. De twee meiden storten zich in een avontuur waardoor alle aannames die ze hadden op losse schroeven komen te staan. Door de reis met de raadselachtige en onaangepaste Jackie verandert hun leven voorgoed.Zie daar in een notendop gevat het grote avontuur van de Nederlandse tweeling Daan en Sofie met hun invalide draagmoeder Jackie door het ruige Westen van de Verenigde Staten naar een plaats in een revalidatiecentrum. Deze roadmovie is er een van het genre "een lach en een traan" gemixt met een stevig potje avontuur onderweg. Voordat we afglijden richting het onvermijdbare tranendal houdt de heerlijke humor van de drie ons op de been en verveelt deze film geen minuut. In tegendeel, je wordt kostelijk geamuseerd en af en toe geroerd door het fantastische spel van de zusjes Van Houten en Oscarwinnares Holly Hunter (The Piano). Carice, als Sofie, is op haar best als ze onderweg aan een serveerster in een Chinees restaurant probeert uit te leggen hoe ze haar eten wil hebben. Het meisje zegt maar gewillig op alles "yes, yes" Waarop Sofie roept: "maakt niks uit want je snapt er toch geen reet van!"

Maar er zitten ook enge scènes in Jackie zoals wanneer Sofie wordt gebeten door een grote slang. Net op tijd grijpt Jackie, uit haar lethargie ontwaakt, in  en snijdt de slang de kop af om die met Daan (Jelka) bij het knetterende kampvuur op te peuzelen waarop ze uitroept: "but this is delicious!" Jackie, indrukwekkend neergezet door Oscarwinnares Holly Hunter, is een raadselachtige hippie met een been in het gips en twee levensgrote krukken die ze overal voor kan gebruiken. Hoewel de relatie aanvankelijk stroef verloopt (Jackie hult zich in demonstratief zwijgen) komen de drie steeds dichter bij elkaar en dat gevoel is zo sterk dat het van het doek afstraalt. Van de Social Media wordt ook de hele reis driftig gebruik gemaakt. Constant rinkelen mobiele telefoons en kijken de achterblijvers via de laptop mee naar de avonturen van de tweeling.

Dat Jelka als Daan ook nog prachtig kan zingen toont ze in een kroeg als ze in opdracht van Jackie (die haar letterlijk pusht) om achter de microfoon plaats te nemen en te laten horen wat ze kan. En dat is indrukwekkend. Jelka van Houten is dan ook in Nederland een gevierde zangeres en dat bewijst ze. De titelsong voor deze film - "Mother Road"- werd door haar gezongen. Te verkrijgen via I-tunes.

Het slot van de film is een grote verrassing en ook hier weer gelardeerd met een lach en een traan.

Conclusie:  Deze film is z’n entreegeld alleszins waard! Nergens zakt het verhaal in. De acteerprestaties zijn weergaloos en door de vele big-close-ups ben je "hautnah" betrokken bij de actie en de gevoelens van de hoofdpersonen. Ook zijn er geen seksscènes, uitzonderlijk in een Nederlandse film, maar die mis je ook echt niet; zo goed zit deze film in elkaar. Je komt er met een optimistisch gevoel uit en hebt een leuke avond gehad.
Plaats uw reactie

aseth7sahl op 10/09/2016

tretinoin cream 0.25 buy online how to get viagra abilify amitriptyline hcl albuterol acomplia
how to lose weight fast op 23/09/2021

This type of wonderful weblog internet site: You have magic with your terms. Everytime you develop a website web page, you capture the tourist attraction of your respective viewers. Your attempts has to be valued. Being a regime customer, I have to evaluate your weblogs. I Also intend to compose some amazing goods of composing. In accordance with the modern day pattern, I've actually prepared a site web page with regards to the upkeep and in addition Health care provider Standing by. You must study it and likewise convey to me concerning your evaluations while in the remark box. Your weblogs have genuinely sharp my talents to compose as well as at get the job done, I am giving exceptional excellent position. Thanks!
NYC NY long distance moving companies op 25/09/2021

I get pleasure from reading by way of an short article that could make Adult males and girls Assume. Also, thanks for allowing me to remark!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.