Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

09/12/2017

'Ik ben hier niet eens voor betaald, haha'

'Ik ben hier niet eens voor betaald, haha'

In gesprek met acteur Henrik Mestad

In gesprek met acteur Henrik Mestad
Het is druk met de nieuwe releases van Scandinavische series. Zo komt er ook een tweede seizoen van het spannende politieke verhaal Occupied. In het tweede seizoen zal oud-premier Jesper Berg met een verzetsbeweging het land willen terug krijgen van de Russen. Filmorama.nl sprak met acteur Henrik Mestad, die de hoofdrol van Jesper Berg speelt.


Wie is Henrik Mestad?
Ik ben een familieman. In Noorwegen had ik genoten van een lang vrij leven. En kreeg kinderen op mijn 35e. Nu heb ik twee dochters waarvan ik veel geniet. Ze zijn zelfs mee samen met mijn vrouw. Ze vinden het heerlijk om mee te reizen. Ik ben iemand die niet graag weg van huis is.
Mijn eerste jaren deed ik mee bij het Nationale Theater en daar genoot ik volop van. Vervolgens ben ik in tv-series gaan spelen. Daarnaast ben ik graag een buitenmens, doe ik aan rotsklimmen en verblijf dan in een tent. Voor zeven jaar ben ik fulltime bezig geweest met acteren en nu de laatste 20 jaar zijn de expedities en is het klimmen belangrijker geworden. Gewoon lekker buiten zijn, heerlijk.
 
Speel je liever in tv-series of in het theater?
Ik speel zowel graag in het theater als in tv-series. Het is net als skispringen, waarbij je in het moment moet zijn, het hier en nu. In het theater sta je vast op een plek voor vele avonden achter elkaar. En met tv-series heb je veel draaidagen op verschillende plekken. Ik vind het beiden leuk om te doen.
 
Wat sprak je aan om de rol van Jesper te spelen?
Hier kan ik veel in kwijt. Deze personage is zeer interessant, iemand die vele agenda’s en dilemma’s heeft. Het is mooi om iemand te zijn die bovenaan het land staat. Een premier, waar je voor bent geboren of niet. Politiek moet je interessant vinden om hieraan te beginnen, iets voor het land en het volk doen. En daarbij ook belangrijke keuzes moeten maken.
 
Hoe was de voorbereiding op deze rol?
Ik ben al enige tijd in omgang met de premier van Noorwegen. We klimmen af en toe samen. Dit was zelfs voordat ik deze rol mocht spelen. Ik ben hier niet eens voor betaald, haha. Hierdoor kwam ik al veel te weten hoe deze wereld in elkaar zit. Tijdens het proces van de serie hebben we als voorbeeld Tony Blaire genomen. We hebben gekeken hoe hij als premier functioneerde en bepaalde keuzes maakt. Hierop is mijn personage een beetje gebaseerd. Niet dat we zijn leven willen kopiëren, maar zien hoe hij het doet.
 
Was er vrijheid in het script?
Toen ik in het project kwam was er zeker al vrijheid in het script. Waar ik ook nog keuzes in mocht maken, dat was wel fijn. Met name doordat ik al enige kennis had hoe een premier is. Ik ging er hierdoor niet blanco in.
 
 
Occupied
 
Hoe is het computerspel hierin terechtgekomen?
We hebben onderzoek gedaan hoe bepaalde partijen, zonder gepakt te worden door de geheime dienst, te worden gevonden. Die praten namelijk ook via computerspellen. Jesper Berg is niet echt een computerspelspeler, maar hij heeft een wiskundig geheugen, waardoor hij vrij vlot dit soort dingen onder de knie kon hebben. Daarom speelt hij ook zelf het computerspel. Hiervoor heb ik met een jonge gamer de tips en trucs geleerd. Hij speelt alleen met zijn handen en hoofd. Ik gooide mijn gehele lichaam er meteen in en dat is niet echt de goede methode. Dus daar heb ik wel veel aan gehad. Jesper is namelijk erg gefocust en zo past dit ook perfect in zijn persoonlijkheid. Bij het editen kwam dit nogmaals sterk uit de verf.
 
Jesper Berg wordt meer een overlever, wat maakt dat interessant ten opzichte van het eerste seizoen?
Dat is een goede vraag, in het eerste seizoen was hij op zoek naar balans in zijn werk en leven. Maar nu in het tweede seizoen is hij geen ‘mister nice-guy’ meer. Hij staat op voor zichzelf en het geen waar hij van houdt. Jo Nesbo zag als eerst de eerste twee aflevering van het tweede seizoen en hij zag Jesper echt als een sterk persoon, zoals hij het ook bedoeld had. En was hiervan onder de indruk.
 
Waarom de Russen als tegenstander?
Dat kwam van het idee dat Jo Nesbo al had. Dit is een groot en sterk land. Toen we net aan het draaien waren deed Rusland een invasie in Oekraïne. Dus het is ook meer een wat als…, Amerika van alles genoeg heeft en uit de NAVO stapt. Of wat als…., het klimaat veranderd en niemand er wat aan doet. Dus het is meer dat dit soort vragen in de serie gekomen zijn.
 
Wat vind je het mooist van Jesper?
Ik houdt van hem hoe hij in het eerste seizoen besluit om via de Boeddha manier een oorlog tegen te gaan. In het tweede seizoen is hij iemand die voor zichzelf opkomt en anders gaat denken. Wat gebeurt er als hij even de andere kant op gaat en wil vechten. Politiek is erg persoonlijk, want Merkel en Obama klikte met elkaar en daardoor heb je een goede band. Maar Merkel en Trump hebben totaal geen klik met elkaar, wat dan ook weer een gevolg heeft op de wereld. Dus het is heel belangrijk om het goed met elkaar te vinden. Dit heeft ook een groot effect op Jesper in het tweede seizoen.
 
In het eerste seizoen zie je een overstroming, nu niet, komt die nog?
Erik, de regisseur is degenen die hierin een keuze moet maken. Ik was daar ook een voorstander voor, maar zoals het er nu uit ziet kan het nog alle kanten op. Het zal nog komen als een element om te herinneren waar we begonnen.
 
Was de zwem scène zwaar?
Op een filmset is dat heel anders dan in een tv-serie. We stonden er met vijf man. Ik had handdoeken meegenomen, geluid, regie en cameraman waren er en meer niet. Geen zeventig man en een stuntdubbel. Alleen wij. En we keken ook op de locatie, van doen we het hier, ja, ok. En dat is prima.
 
Kunnen we nog iets nieuws verwachten van je?
Conspiracy of Silence, een nieuwe crimeserie waarin ik samen speel met Halina Reijn. Dus dat is wel leuk en zij speelt erg goed. Het is prettig om met haar te werken. En komt er nog iets in het theater? Ik heb een solo-show, die wil ik wel weer eens opvoeren, want je hebt wel eens een applaus nodig. En ik sta binnenkort voor een show in het theater dat ook voor tv zal opgenomen worden. Ik maak dan deel uit van een grote show. 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.