Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
10/11/2020

The Current War

We zijn allemaal wel bekend met Thomas Alva Edison (Benedict Cumberbatch), maar wat er tijdens het denkproces van het ontstaan van de gloeilamp en de distributie van elektriciteit gaande is, hebben we nog niet gezien. Regisseur Alfonso Gomez-Rejon heeft met The Current War een deel uit het leven van Edison en zijn rivaal George Westinghouse (Michael Shannon) laten zien. Het is een stukje geschiedenis die niet alleen de uitvinder aan het werk ziet, maar ook hoe hij als mens functioneerde. Zijn doel wil behalen, kosten wat het kost en geen gezichtsverlies wil lijden. Zo ontstaat er een strijd tussen twee kampen, Edison tegen Westinghouse met als resultaat een indrukwekkend verhaal met veel gloeilampen.
Eind negentiende eeuw, de moderne tijd staat voor de deur. Is het Edison gelukt om Manhattan te kunnen voorzien van stroom? Hij denkt dat wisselstroom de juiste en veiligste manier is om stroom te generen en distribueren. Zijn concurrent Westinghouse daarentegen is eigenlijk nog voorstander van gas, maar zal ook mee moeten doen in deze strijd, wie voor de beste prijs elektriciteit kan leveren. Zo komt hij met gelijkstroom dat een stuk goedkoper is dan dat van Edison. 
 
Stroom
Vanaf dit moment zullen de twee alles op alles zetten om Amerika van stroom te voorzien. Edison krijt hierbij zelfs hulp van de slimme kop Nikola Tesla (Nicholas Hoult). Wie zal deze strijd gaan winnen en lukt het om heel Amerika van stroom te voorzien?
 
In dit verhaal zien we een belangrijk stukje geschiedenis, waarbij het ontstaan van elektriciteit en de gloeilamp centraal staat. Waarin drie grote namen gespeeld worden door drie sterke acteurs. Met goede dialogen en sterke scenes krijgen deze iconen een eigen verhaal die vertelt moet worden. Benedict Cumberbatch weet op zijn eigen manier een sterke Edison neer te zetten. Zijn spel spat van het scherm af. En met Michael Shannon en Nicholas Hoult als tegenspelers zorgt het voor interessant spel tussen de drie. 
 
Medelijden
Je wordt als kijker echt in het verhaal en de sfeer gezogen. Alles ziet er erg goed en mooi uit. Er is met veel zorg en detail aan deze film gewerkt. Het is vlot gemonteerd en de scenes vervelen geen moment. Juist door de manier waarop dit verhaal is vertelt zit je soms op het puntje van je stoel. En op een gegeven moment krijg je zelfs medelijden met alle hoofdpersonages. Het is niet alleen de moderne wereld die toen hun intrede deed, maar de strijd tussen elektriciteitsaanbieders speelde toen al. En dat is anno nu nog steeds het zelfde. 
 
Dit is een film die je zeker moet zien als je wil weten hoe Edison geleefd heeft en hoe hij zijn doelen behaalde. Het verdient helaas niet de schoonheidsprijs, maar zijn werk samen met die van Westinghouse en Tesla hebben wel de basis gelegd voor de technologie die we nu kennen en niet meer zonder kunnen. Veel kijkplezier. Naast de film bevat de Blu-ray helaas geen extra’s. 


Blu-ray

21/10/2020

The Searchers

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.