Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
18/11/2020

The Operative

In de spannende spionnen film The Operative zien we hoe spion Rachel (Diane Kruger) voor een opdracht naar Iran moet. Alleen als ze daar een aantal jaar gestationeerd is wil ze eigenlijk niet meer weg. Helemaal als ze een nieuwe opdracht krijgt en met Farhad (Cas Anvar) in contact moet komen. Dit wordt alleen behoorlijk persoonlijk. Als ze hoort dat haar vader op sterven ligt en hem zelfs moet begraven, verdwijnt ze van de radar. Thomas (Martin Freeman), haar voormalige baas wordt benadert door Mossad, een inlichtingendienst in Iran. Zij willen dat hij erachter komt waar ze is. Dit gaat niet geheel gemakkelijk. Dit verhaal is gebaseerd op de bestseller van voormalig inlichtingenofficier Yiftach Reicher Atir.   
Thomas is naar Duitsland afgereisd om daar zijn verhaal te vertellen aan Mossad, over hoe hij met Rachel in contact is gekomen en wat ze allemaal heeft gedaan voor hem. Dit maakt het voor hem nog moeilijker om haar op te sporen en eventueel uit te leveren aan deze organisatie. Vanaf dat moment zien we wat Rachel allemaal gedaan heeft in Iran. 
 
Targets
Ze werkte als Engelse lerares op een school en daarvandaan kwam ze met de ‘targets’ in aanraking. Ook voor haar bracht dit veel risico met zich mee. Ze volgde de protocollen goed op, maar toen ze besloot ermee te stoppen, was dat eigenlijk geen optie. Kan ze hier zonder gevaar voor eigen leven nog uit komen?
 
Regisseur Yuval Adler heeft met deze film een totaal andere type spionage film gemaakt. Het is meer en psychologisch spel dat gespeeld wordt. Hierdoor wordt er veel gevraagd van de acteurs en spelen ze erg goed. Met name Diane Kruger speelt erg sterk. Ze weet de kijker aan zich te binden, speelt overtuigend en laat haar zachte en harde kant zien. Van verleidster tot meedogenloze moordvrouw. Het zit allemaal in haar. Ook de scenes die ze heeft met acteur Martin Freeman zorgen voor een goede dynamiek tussen de twee.  
 
Mentaal
Er zit diepgang in het verhaal. Waarbij de makers eerder de achterliggende gevoelens wil tonen en niet de acties of spectaculaire moorden. Nee, het is even iets anders, een verhaal dat de geheime dienst van Iran laat zien. Hoe deze organisatie de Westerse wereld voor hun laat werken om ‘foute’ klusjes aan te pakken en uit te voeren. En als het ze niet zint dan kan het zo voorbij zijn voor je.  
 
Maar ook hoe een spion mentaal heel sterk in zijn schoenen moet staan. Veelal over hun schouder moeten kijken en aan hun familie niet kunnen vertellen wat ze nu voor werk doen. Het is een film dat goed in elkaar zit en waar je als kijker even niet in een chronologische opbouw zit te kijken. Dat maakt het ook interessant en origineel. Veel kijkplezier. Naast de film bevat de Blu-ray helaas geen extra’s.


Blu-ray

12/11/2020

The Searchers

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.