Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
08/03/2022

Eiffel

In het mooie Parijs van 1889 zien we hoe Gustave Eiffel (Romain Duris) werkt aan een immens project, het realiseren van de Eiffeltoren in verband met de wereldtentoonstelling. Op het moment van het ontwerp heeft hij niet in gaten wat voor beeldbepalend icoon het zou gaan worden voor de stad Parijs. Regisseur Martin Bourboulon heeft met Eiffel laten zien hoe de tot stand koming van het ontwerp en de uitvoering ervan eruit heeft gezien in deze tijd. Maar ook hoe Eiffel als persoon was en dat hij ook de liefde heeft gekend. Het verhaal is deels op ware gebeurtenissen gebaseerd.
Eiffel stond in Parijs bekend om zijn staalfabriek en het toepassen van staal in bruggen. Deze toepassing was in die tijd een grote zaak en zorgde voor een doorbraak in de staalindustrie. In deze periode maakt hij ook kennis met de beeldschone dame Adrienne Bourges (Emma Mackey) die de dochter is van M. Bourges (Bruno Raffaelli) een belangrijke zakenman die hout levert voor de bouwplaats van Eiffel. Als hij daar wordt uitgenodigd voor een diner maakt hij voor het eerst kennis met Adrienne, vanaf dat moment slaat de vlam over en zullen ze elkaar vaker gaan zien, maar op een bepaald moment is ze verdwenen. En zal Eiffel al zijn ziel en zaligheid in de toren stoppen, maar ook zijn dochter Claire (Armande Boulanger) voldoende aandacht geven. 
 
Competitie
Deze film is door de makers met veel zorg voor detail gemaakt. We zien een Parijs toen de toren er nog niet stond. Een heel bijzonder beeld levert dat op en ook een behoorlijke opgave voor Eiffel. Daarnaast zien we als kijker ook de competitie die destijds gedaan is voordat de toren tot winnaar uit de bus kwam. Voor die tijd was het een behoorlijke opgave om een bouwwerk van driehonderd meter hoog te realiseren. Niet alleen de fundatie moet goed staan, maar de weerelementen moet het ook kunnen doorstaan. Al deze zaken zijn erg realistisch in beeld gebracht. En dat niet alleen, want de cast speelt ook erg goed.
 
Zo zien we acteur Romain Duris als Gustave Eiffel. Hij pakt deze rol met beide handen aan en dat resulteert in goed acteerwerk. De scenes die hij heeft met actrice Emma Mackey zijn erg goed en trekken de aandacht van de kijker. De chemie tussen de twee klopt gewoon. Heerlijk om te zien. Hij wordt ook nog even uit de tent gelokt door acteur Pierre Deladonchamps, waardoor vlijmscherpe dialogen en gelaatsuitdrukking hun spel domineert. Hierdoor ontstaat er ook even wat spanning in het verhaal.
 
Operatie
Ook al is niet alles wat vertelt wordt in het verhaal daadwerkelijk gebeurd. Dat is niet erg, want er wordt voldoende moois in beeld gebracht. Als kijker waan je je even in het Parijs van 1889 dat nog geen iconische parel als de Eiffeltoren heeft staan. Het was echt een immense operatie om dit bouwkundig stukje staalwerk tot een monument te laten worden dat tot op de dag van vandaag nog steeds staande houdt in deze beeldschone stad. Voor iedereen die wel eens in Parijs is geweest is dit wel een must-see. Heel veel kijkplezier! Naast de film bevat de DVD helaas geen extra’s, alleen een aantal trailers.


DVD

02/03/2022

WW Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Frans

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.