Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
28/03/2022

The Many Saints of Newark

Altijd al willen weten hoe het leven van de bekende gangster Tony Soprano begon? In The Many Saints of Newark heeft regisseur Alan Taylor samen met schrijvers Lawrence Konner en Davis Chase, die ook de personages bedacht heeft, van de bekende Sopranos-reeks dit nieuwe hoofdstuk gemaakt. We zien bekende personages uit de serie, maar dan een stuk jonger. We gaan even terug in de tijd, naar Amerika in de jaren ‘60. 
De bekende Italiaanse maffia familie is al enige tijd bezig met het bouwen van een imperium in Amerika. Dit lukt ze goed, alleen bevinden zij zich in het grillige Amerika, waar de Afro-Amerikaanse burger het niet langer pikt en de straat op gaan. Met rellen, plunderingen en veel geweld als gevolg. 
 
Jaloezie
Voor de jonge Tony Soprano (Michael Gandolfini) is dit nieuw en gebeurt er ook veel in zijn familie. Hij kijkt op tegen zijn lievelingsoom Dickie Moltisanti (Alessandro Nivola) die veel voor het zeggen heeft. Net als zijn vader ‘Hollywood Dick’ (Ray Liotta) waar tussen het niet altijd goed botert. En zo ook de jaloezie oproept bij zijn neven. Kan Dickie het nog volhouden of moet hij plaats maken voor een nieuwe leider?
 
De makers hebben met dit verhaal een ode gegeven aan de succesvolle Sopranos serie. Het is het begin van het verhaal en laat de acteurs hun eigen creativiteit vertalen in de personages. Je ziet dat ze zeker geleerd hebben van de cast uit de serie. Het klopt gewoon en voelt goed aan. Ook de historische rellen en rassenhaat is even scherp neergezet.
 
Voetsporen
De cast speelt erg goed en je ziet ze in hun rol groeien. Waarbij  echt sterk overkomt en de scènes die hij heeft met Ray Liotta van het scherm spatten. Het is dan ook een genot om Ray te zien spelen en niet een, maar twee rollen. Heerlijk, hoe die blik van hem boekdelen kan spreken. De jonge acteur Michael Gandolfini gooit ook hoge ogen. Hij speelt puur en overtuigend. En treedt hiermee in de voetsporen van zijn vader James. 
 
De vrouwelijke cast is ook goed vertegenwoordigd en draagt daarbij hun steentje bij. Hun voorkomen en dialogen maken de scènes dynamisch en interessant. Hierbij is actrice Michela De Rossi te zien als een beeldschone dame met een sluw plan. En dat speelt ze erg goed.
 
Als kijker mogen we weer even genieten van de Soprano en Moltisanti familie. En kennis maken met de nieuwe personages en hun manier van denken. Wat Tony gevormd heeft tot de persoon die we hebben gezien in de eerdere serie. Een film die voor velen even terug blikt op het begin van een episch verhaal en een stukje Amerikaanse geschiedenis. Veel kijkplezier! Naast de film bevat de Blu-Ray nog een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, interviews en veel meer.


Blu-ray

16/03/2022

Warner Home Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 7.1 Engels, DTS-HD Master Audio 5.1, Nederlands, Frans

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.