25 november 1947

25 november 1947

Waldorf Statement

Waldorf Statement
07/01/2008
a een vergadering van de grote namen uit de Motion Picture Association of America (MPAA) een dag eerder, werd op 25 november 1947 het "Waldorf Statement" uitgegeven. Kort gezegd kwam het er op neer dat vanaf deze dag tien filmprofessionals uit Hollywood werden ontslagen, danwel op non-actief werden gesteld vanwege hun (vermeende) banden met de Communistische Partij. Het was het begin van een beruchte zwarte lijst die Hollywood nog jaren bezig zou houden.

Voorafgaand aan deze verbanning van de "Hollywood Ten" waren tientallen mensen uit de filmindustrie onder de loep genomen door het HUAC, het House Committee on Un-American Activities. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog was elke vorm van sympathie voor communisten een schande en van de "verdachten" werd gevreesd dat ze communistische propaganda zouden verwerken in hun films. De Hollywood Ten weigerden hun medewerking aan het HUAC wat resulteerde in hun ontslag en vaak in het einde van hun carrière.

In de jaren na het Waldorf Statement zouden nog honderden filmmakers op de zwarte lijst belanden. In 1960 kwam er een einde aan de zwarte lijst toen Dalton Trumbo, lid van de Hollywood Ten, weer in dienst werd genomen als scenarioschrijver voor grote producties.

Plaats uw reactie

Erwan op 25/11/2008

I don't know, I'm making this up as I go
Toch één van de meest schandelijke voetnoten uit de filmgeschiedenis. Het leeft ook nog steeds toen ik zag dat een aantal jaren geleden niet iedereen klapte voor de ere-Oscar voor Elia Kazan, een verklikker van "verdachten" destijds.
Kees van Dijkhuizen op 25/11/2009

Hadden ze even Vrijheid van Meningsuiting over het hoofd gezien..
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.