6 augustus 1932

6 augustus 1932

VenetiŽ start de festivaltraditie

VenetiŽ start de festivaltraditie
02/11/2007
p deze dag in 1932, om kwart over negen 's avonds werd de film Dr. Jekyll and Mr. Hyde van regisseur Mamoulian vertoond bij het Excelsior Hotel in Venetië. Het was de eerste filmfestivalvoorstelling ooit. De "Esposizione Internazionale d'Arte Cinematografica" was een op film gericht onderdeel van de 18e Venetiaanse biennale die van 6 juli tot 21 augustus gehouden werd. Het filmgedeelte zou uitgroeien tot een van de meest prestigieuze festivals in de wereld.

Prijzen werden er deze eerste keer nog niet uitgereikt, maar enkele jaren later werden de Volpi Cup voor beste acteur en actrice, en de Gouden en Zilveren Leeuwen in het leven geroepen. Ook kende het festival enkele jaren een Mussolini Cup voor beste films, maar om begrijpelijke redenen werd deze categorie geschrapt na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren '70 werd (een deel van) het competitieprogramma tijdelijk afgeschaft als onderdeel van een breuk met het fascistische verleden van het festival.

Sinds 1970 wordt ook een Golden Lion Honorary Award uitgereikt voor bijzondere verdiensten in de filmindustrie. De Nederlandse filmmaker Joris Ivens mocht in 1988 met dit beeldje naar huis.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.